Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Doktorerade om bubblor som skyddar fostret

Svegsbördiga Ann-Christin Stenqvist titulerar sig numera medicine doktor i immunologi, efter att i fredags ha försvarat sin avhandling vid Umeå universitet.
– Det var jättenervöst, säger hon.

Sedan 2007 har Ann-Christin Stenqvist forskat om de mekanismer som gör att mammans immunförsvar inte stöter bort fostret. Ett foster har ju även gener från pappan och borde uppfattas som främmande för mammans kropp.

– Om man gör en transplantation tillexempel, så reagerar kroppens immunförsvar direkt och känner av att det inte är kroppens egna gener, förklarar Ann-Christin.

– Men när det gäller ett foster så skickar moderkakan ut en massa ämnen som dämpar kroppens immunförsvar runt moderkakan. Väldigt förenklat handlar det om små bubblor som skyddar fostret.

I fredags skulle så Ann-Christin Stenqvists doktorsavhandling försvaras. I en nästan tre timmar lång disputation ifrågasattes hennes forskning av en professor från Linköping.

– Jag var väldigt fokuserad, och jättenervös innan, men jag fick höra av andra att det gick bra.

Och det gjorde det. Ann-Christin Stenqvist kan numera titulera sig medicine doktor.

– Att lära sig mer om hur det fungerar under en normal graviditet är en förutsättning för att kunna utveckla metoder för när det inte fungerar, som vid havandeskapsförgiftning eller upprepade missfall, säger hon och passar på att rikta ett tack till några lärare från grundskolan i Sveg som betytt mycket för henne; Marianne Kröger Grå och Inger Sundblad.

– Jag tror att det var då som grunden las för att jag skulle tycka det är roligt att studera och forska, säger hon.