Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Doktor Freud i ny belysning

/
  • Jonas Nerbe gör rollen som Sigmund Freud i föreställningen

Hösten 2007 gav Stockholms Musikteater med Jonas Nerbe i spetsen publiken på Storsjöteatern en ny och annorlunda bild av William Shakespeare. Nu är de tillbaka med en annan stor man ur historien: Sigmund Freud.

Annons

"Freuds cigarr" heter musikalen som gått för utsålda hus på Boulevardteatern i Stockholm i tre säsonger. Precis som när det gällde "Jag, William" så är det Jan-Erik Sääf som regisserat, Andreas Boonstra som regisserat och Jonas Nerbe som gör huvudrollen.

Jonas Nerbe sitter i bilen upp från Stockholm och berättar i telefon om den lite udda bakgrunden till musikalen om Freud:

– Vi spelade "Jag, William" i Malmö. Efter föreställningen kom en psykiater som suttit i salongen in till oss och sa: "Det här var verkligen häftigt. Och jag vet vem nästa musikal ska handla om; Sigmund Freud. Han är på väg ut nu men förtjänar verkligen en musikal."

Teatermakarna tog till sig idén och började ta reda på mer om Sigmund Freud, den banbrytande psykologen och psykoanalytikern som förändrade vårt sätt att se på människans medvetande:

– Han gjorde ett fantastiskt arbete och var en mycket modig man som vågade lämna ut sig och använda sig själv i sin forskning, säger Jonas Nerbe.

– Han var först med att börja prata med psykiatripatienter utifrån övertygelsen att de själva satt inne med information som skulle kunna bidra till att lösa deras problem. Han pratade med barn och med "hysteriska" kvinnor, lyfte frågan om incest och vågade över huvud taget ta tag i saker som man inte ville ta i med tång på den tiden.

Sigmund Freud var verksam kring förra sekelskiftet i Wien, och där bodde också sångaren och skådespelaren Jonas Nerbe under sina musikstudier:

– Men trots att jag hade bott i flera år i hans stad hade jag fattat väldigt lite om vilken fantastisk föregångare han var.

Men när det var dags att kliva in i rollen som Freud tycker dock Jonas Nerbe att han hade stor hjälp av att ha bott i hans stad och känna till platsen, miljön och stämningarna där.

Musiken i "Freuds cigarr", skapad av Jan-Erik Sääf, beskriver Jonas Nerbe som en fantastisk blandning av kabaré och musikal, ibland gränsande till opera. Nerbe är för det mesta ensam på scenen men får ibland sällskap av violinisten Sara Kihlman Wibe. Hon gör några mindre biroller, bland annat som Sigmund Freuds mamma. I orkestern ingår också Anders Holtz, piano, och Lauri Antila, bas.

"Freuds cigarr" är en föreställning med mycket humor men också mycket allvar och det brukar både skrattas och gråtas i salongen, säger Jonas Nerbe:

– Vi har haft många unga i publiken, som verkligen uppskattat vårt direkta tilltal. Och vi har spelat för stora grupper av psykoanalytiker, vilket känts lite nervöst eftersom Freud är något av en gud för dem. Men om de ibland uppvisat en viss skepsis före föreställningen så har den snart övergått i stark entusiasm.

Åsa Eriksson Ahnfelt

Fotnot: Föreställningen spelas på Storsjöteatern tisdag kväll klockan 19.00. Och varför heter den "Freuds cigarr"? Jo, när Freuds brorson Harry, som var 17 år, avböjde en cigarr lär Freud ha sagt: "Min pojke, rökning är ett av de största och billigaste glädjeämnena i livet och om du bestämmer dig i förväg för att inte röka så kan jag bara tycka synd om dig." Framsynt föregångsman – javisst, inom psykoanalysen, kanske, men knappast när det gällde tobakens hälsorisker...

Mer läsning

Annons