Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Doftande, lena och dödligt giftiga svampar

Svampens dag uppmärksammades under Jamtlidagen, då Östersunds mykologiska förening anordnade en svamputställning.

Annons

Intresset för svampar var stort när Östersunds mykologiska förening, ÖMF, hade utställning på svampens dag.

– Den första söndagen i september, svampens dag, uppmärksammas i hela Norden och vi har alltid ett evenemang då, säger Ingmo D'Amario som sitter i styrelsen för ÖMF.

Föreningen bildades 1977 och har över 100 medlemmar i dag. Intresset för svampplockning ökar just nu, vilket märks i lokalen där besökarna kommer i en strid ström. En del besökare har med sig svamp och frågar vad det kan vara för sort.

– I de allra flesta fall kan vi säga vad det är för något, säger Ingmo D'Amario.

Att intresset har ökat för svampplockning tror hon beror på både livsstilstrender och len allmän medvetenhet kring livsmedel.

– Det har blivit populärt med friluftsliv över huvud taget. Många tycker om att vara ute i naturen och röra på sig. Även ekologisk och närproducerad mat har fått ett uppsving och svamp har i och med detta blivit alltmer populär. Även i matlagningsprogram börjar svampar att synas allt mer, säger Ingmo D'Amario.

Ett hundratal olika svampar finns indelade i kategorier på utställningen.

– Det är några medlemmar i föreningen som plockat svamparna de senaste dagarna.

Förutom svampens dag har föreningen ett antal utflykter som årligt återkommande evenemang. Fjällresor med övernattning eller korta turer till skogarna i närområdet.

– Någon utflykt är med boende i fjällen medan andra kan vara dag- eller kvällsutflykter, säger Ingmo D'Amario.

Vilka misstag är vanliga att göra för en ovan svampplockare?

– Det finns några fällor. Att förväxla svampar med andra som inte är goda eller farliga händer ju, men de flesta tillagar svampen för kort tid. Svamp är hårdkokt mat och för många som får ont i magen beror det inte på gifter utan för att svampen inte tillagats tillräckligt länge, säger Ingmo D'Amario.

Hur lagar du själv till Jämtlands landskapssvamp, Blodriska?

– Enklast möjligt! Jag skär den i bitar och lägger i en torr stekpanna och hettar upp under lång tid. Lite vatten kan man hälla på under tiden. Sedan en smörklick, fett måste man ha för det gör att smakerna framträder. Jag tycker om att krydda Blodriska med Citronpeppar och lägga på en hårdmacka och så dricker jag en öl till.