Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dödsstöten för regional TV

Mittnytts och Jämtlandsnytts regionala sändningar klockan 19.15 försvinner från och med nästa år. Personalen på Mittnytt minskas dessutom med sex tjänster till 21 anställda.

Riksmässigt tillkommer ytterligare fyra chefer för att styra det regionala nyhetsutbudet.

Vad som kommer i stället är oklart. En sändning på mellan klockan 18.00 och 18.45 är ett av de alternativ som ledningen överväger. Sändningen blir i så fall tio minuter eller i värsta fall kortare.

Samtidigt skiljs Jämtlandsnytt organisatoriskt från Mittnytt. Jämtlandsnytt skall göra ett helt eget program. Dock med bara tio anställda, alltså med mindre än halva personalstyrkan i Sundsvall.

Teknisk personal - såväl som journalister får sparken – om de inte omskolas till att klara samtliga uppgifter samtidigt: Reporterns, fotografens, redigerarens och webbarens.

Styrningen av de regionala nyheterna i landet genomgår samtidigt en kraftig centralisering. Hur verkligheten skall beskrivas bestäms i huvudstaden. Medarbetarna ute i landet skall fylla i detta perspektiv med lokal färg. Mångfald blir enfald.

Samtidigt är tanken att den krympande personalstaben skall satsa hårt på webbnyheter. För Jämtlandsnytts del torde detta vara en ren omöjlighet, men även för övriga regionala TV-program torde detta vara som att försöka få in fyra elefanter i en folkvagn.

Utredningen av de regionala nyheterna har pågått i mer än ett år. En diger lunta lades fram före jul. Efter hård kritik sades den vara inaktuell. Ett nytt dokument lades ut – nu på webben.

I onsdags presenterade nyhetsutredningen sina slutsatser. Då konstaterades att även webbvarianten av utredningen var inaktuell.

Tidigare var tanken att alla programledare norrut, ner till och med Dalarna och Gästrikland, skulle sitta i Umeå. På onsdagen presenterades en ny lösning. Programledaren skall sitta i Sundsvall men fjärrstyras via ett kontrollrum i Umeå. Misstankarna att detta blir ett högst temporärt experiment får anses välgrundade.

Det är en neddragning av i stort sett alla regionala sändningar i landet utanför storstäderna alltså. Resten av onsdagens föredragning utgjordes av frågetecken.

"Det får vi titta närmare på", blev oupphörligen svaret på frågorna från operativt verksam personal.

Hur mer frånvaro kan översättas till bättre närvaro är nu ett av många budskap som SVT-ledningen nu får försöka slipa ytterligare på.

För det lokala politiska samtalet och för samhällsdebatten är det godnatt. Redan nu har SVT visat riktningen med hela handen. Till skillnad från tidigare blev inte ett regionalt öre till årets riksdags- och EU-val. Det fick vi veta förra veckan.

Regionala nyheter hör i dag till SVT:s största program. I flera år har tittarsiffrorna legat fast eller ökat.

Försök till fördjupning, sammanhangsskapande journalistik, gräv och folkbildning kan nu anses vara ett överspelat kapitel. I fortsättningen ska bränder och olyckor ligga i fokus.

"Ni har ju alltid webben", menar ledningen när SVT väljer att skjuta sina flaggskepp i sank.

Tomas Tiberg med flera, Mittnytt

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel