Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dödshotad socialchef tvingas betala för rättegång

En socialchef i Jämtlands län hotades till livet men fick själv stå för rättegångskostnaderna när brottslingen slapp betala skadestånd.

Socialchefen i en av länets kommuner fick en dag ett telefonsamtal från en ung man som satt häktad. Under samtalet hotade mannen att döda socialchefen som valde att anmäla händelsen till polisen.

Tingsrätten höll en rättegång mot mannen som dömdes skyldig till hotet. Den unge brottslingen dömdes också betala ett skadestånd till socialchefen på 5 000 kronor.

Men mannen överklagade kravet om skadestånd. Ärendet togs upp som ett tvistemål i hovrätten som dömde till hans fördel. Den unge mannen slapp då betala de 5 000 kronorna som tingsrätten dömt honom till.

– Praxis är ju sådan att poliser och väktare och vissa andra kategorier av yrken inte så lätt kan få kränkningsersättning. Det krävs i de fallen lite mer för att de ska kunna ställa sådana krav, säger mannens advokat, Jan-Åke Nyström.

Enligt hovrättens sätt att resonera förväntas vissa yrkesgrupper ha en större mental beredskap för den här typen av hot varför det då är svårare att kräva skadestånd. Eftersom överklagandet togs upp av hovrätten som ett tvistemål, inte som ett brottsmål, så får den hotade socialchefen själv stå för rättegångskostnaderna. Socialchefen ska betala drygt 1 400 kronor.