Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dödsfall ökade i vården 2013

Antalet anmälningar enligt lex Maria ökade i Jämtlands läns landsting med 54 procent under 2013 jämfört med 2012. I 15 av fallen handlade det om dödsfall.

Varje år gör landstinget en sammanställning över alla lex Maria-ärenden som anmälts. Statistiken visar att det totala antalet anmälningar 2013 ökade jämfört med året innan. Men en sammanställning över förra året visar också att antalet ärenden där patienten dog var högre.

Av de 37 lex Maria-anmälningarna gällde 15 stycken sådana där patienten hade avlidit som en följd av den rapporterade vårdskadan. I tio av dödsfallen tog patienten sitt eget liv.

En slutsats när det gäller de anmälningar som gjordes kring självmord var att rutinerna inte alltid följs när det handlar om att bedöma risken för självmord hos patienter. Det rapporterar landstinget i sin patientsäkerhetsberättelse.

Av det totala antalet lex Maria-anmälningar under 2013 visar statistiken att fördröjda diagnoser är en betydande anledning till allvarligare vårdskador. Totalt handlade 15 av de 37 ärendena om fördröjda diagnoser. Försenade diagnoser av cancer var under 2013 åtta stycken.

Landstinget har också sammanställt hur många anmälningar som gällde kvinnliga patienter respektive manliga. Statistiken visar att kvinnorna var överrepresenterade med 21 ärenden jämfört med männens 16 ärenden.

De senaste åtta åren har antalet lex Maria-anmälningar bara varit högre än 2013 vid ett tillfälle. Det var 2010 då antalet var 41 stycken.