Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dödsdom för gles bygd

Annons

Jag är inte så insatt i politik, utan försöker hålla mig uppdaterad utifrån vad som finns tillgängligt. Nu har det slagit mig att det faktiskt är riksdagsval i höst, och att hösten närmar sig med stormsteg. Jag börjar bli stressad och försöker ta tag i att bestämma vad jag ska rösta på - med resultatet att förvirringen ökar! Mina grundtankar bygger i första hand på att jag älskar att bo här i Jämtland. Så långt har jag kommit. Det alternativ som till en början kändes klockrent att titta på var Centerpartiet. Centerpartiet vill "att hela landet ska leva". Perfekt! Här har jag hamnat rätt! Tyvärr upptäckte jag ganska snabbt att det inte alls var så här lätt.

Om man ser tillbaka, så har Centerpartiet varit storböndernas parti. Ideologin grundar sig en tid när bönderna, i regel snarare än undantag, hörde till den rika samhällsklassen. Centerpartiet har alltid varit kraftigt högerinriktade och i dag påstår man sig "vara i mitten". Vad i ideologin är det som förändrats för att man nu för tiden kan påstå sig vara i mitten? Hur ska man nå till "att hela landet ska leva"? För inte känns det möjligt genom att applicera den gamla ideologin som bygger på att bönderna hör till den rika samhällsklassen på dagens samhälle. Bönderna sparkades ut ur denna samhällsklass för länge sedan.

Till högerinriktningen hör slagorden "det ska löna sig att jobba", vilka Centerpartiet är högst delaktiga i att stötta. Visst, jag håller med! Ingen ska behöva arbeta gratis och man ska så klart belönas för att arbeta hårt! Jobbskatteavdrag är kanon när pengarna trillar in på just mitt lönekonto den 25e varje månad, men det är någonting som inte stämmer. Var kommer de extra pengarna i min plånbok ifrån? Kan det verkligen vara så att jag får betala mer för offentligheter, om jag skulle råka på att bli sjuk eller trilla utanför arbetslivet någon gång? Jag menar - risken att bli arbetslös här uppe ökar ju i takt med den kraftiga urbaniseringen.

Jag måste gå tillbaka till att fundera på vad mina huvudfrågor är. Vad ser jag för problem med det samhälle jag lever i? Jo, vi avfolkas. Vi förfaller. Jag skäms över att jag är en av dem som flyttat från min fantastiska hemort in till centrala Östersund. Jag skäms för att jag vill bidra till "att hela landet ska leva", men jag misslyckades. Anledningen var att det inte längre var ekonomiskt möjligt för mig att bo kvar. Jag hade skolan inne i Östersund och var härmed tvungen att pendla. Det var praktiskt möjligt att göra genom de få bussförbindelserna, lite obekvämt och opraktiskt, men det gick att leva med. Dock så slutade jag med detta när busskortspriserna var dyrare än drivmedelskostnaderna för att ta bilen istället, men drivmedelskostnaderna passade inte heller in i min månatliga studentkassa till slut. Sakpolitik i all ära för en vanlig medborgare som inte förstår bättre, men på senare år så har jag inte sett en enda åtgärd som gjort det enklare för mig och många andra att bo kvar utanför centrala Östersund! Måste inte sakpolitiken spegla den grundläggande ideologin?

Vad jag vill komma till är att jag är rädd för att kravlistorna inte längre framför samhällsförbättringar, utan snarare utarbetas utifrån målet att få så många väljare som möjligt - vilket i så fall är dödsdomen för glesbygden. Väljarna finns i storstäderna, inte här! Jag vill se en sakpolitik som bygger på en vision om samhällsförbättring; "att hela landet ska leva"! De uråldriga högerinriktade ideologierna passar inte längre för "att hela landet ska leva". Att gynna de som redan sitter på guldklimparna kommer inte att gynna hela landet, för vi sitter inte längre på guldklimpar här uppe. Hårddraget så är Jämtland att jämföra med den som är arbetslös. Vi behöver i allra högsta grad hjälp av förmögenhetsfördelningsmodeller för att vi ska kunna fortsätta leva.

Kortsiktig egoism är inget som ljuder positivt för mig, även om min plånbok är lite tjockare efter jobbskatteavdrag, nu när jag försökt tänka lite längre. Så var kommer min röst landa? Jag har faktiskt ingen aning. I dagsläget lutar det faktiskt åt att den kommer bli blank, vilket i så fall är mitt enda sätt att visa mitt missnöje. Om det blir så, så innebär det att inget parti eller person lyckats få mig att förstå att de arbetar för ett bättre samhälle.

Memmlan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel