Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dödlig bakterie kan härja bland äldre

Äldre riskerar att bli svårt sjuka eftersom kontrollen av legionellabakterier inte sköts på många boenden i Östersunds kommun. Anmärkningsvärt anser kommunens egna hälsoskyddsinspektörer.

Kring årsskiftet fick 23 stycken äldreboenden i Östersund besök av kommunens hälsoskyddsinspektörer. Syftet med besöken var att få svar på hur det stod till med boendemiljön. Bland annat granskade inspektörerna hur de ansvariga för äldreboendena skötte kontrollerna av ventilation, radon och förekomst av legionellabakterier.

Resultatet av granskningen visar att det av de 23 kontrollerade äldreboendena bara var fyra stycken som kunde visa på kontroller av legionellabakterier.

Risken för att legionellabakterier växer till är som störst när vattentemperaturen hålls mellan 20 och 45 grader samt när vattnet står stilla länge i en ledning. Bakterien kan orsaka legionärssjuka som är en allvarlig form av lunginflammation och människor med sämre immunförsvar löper större risk att insjukna. Legionärssjuka kan i vissa fall leda till döden.

Vid kontrollerna visade det sig att fem av de 23 boendena hade så allvarliga brister att kommunen beslutade att förelägga de ansvariga att vidta snabba förändringar.

Granskningen visade också att flera av boenden hade fått kritik redan under 2010 och 2011 men att flera av bristerna fortfarande inte hade åtgärdats.

På ett av boendena var enhetschefen relativt ny och hade inte fått någon överlämning när det gällde rutinerna för kontroll av exempelvis varmvatten, radon och ventilation. Inte heller de som arbetade i verksamheten kände till de viktiga egenkontrollerna.

Hälsoskyddsinspektörerna påpekar att det är betydelsefullt att ha rutiner när äldre duschas, till exempel att först spola igenom slangarna med riktigt varmt vatten.