Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Döda officerarna hedras i Sverige

/
  • Kamrater till de stupade soldaterna vid ceremoni vid kistorna före avfärden till Sverige från militärflygplatsen Marmal i Afghanistan på onsdagen.

Hedersvakt, fanvakt och musikkår från Livgardet samt ÖB, andra höga representanter för Försvarsmaktens ledning och försvarsminister Sten Tolgfors hedrar i kväll de två stupade svenska officerarna.

Annons

Det sker när kistorna med stoften efter kapten Johan Palmlöv och löjtnant Gunnar Andersson anländer till Ärna flygplats utanför Uppsala. Detta beräknas hända omkring klockan 19.
Hela ceremonin är inte öppen för medier. En del av dem sker i närvaro av enbart anhöriga.
Planet med kistorna lyfte i dag på morgonen svensk tid från flygplatsen i Marmal utanför Mazar-i-Sharif i Afghanistan. Där lämnade de Camp Northern Ligths under hedersbetygelser, när alla kamrater tog ett sista farväl.
Med ÖB Sverker Göranson i spetsen kommer försvarsmaktsledningen att delta vid ceremonierna på Ärna flygplats.
På flygplatsen kommer ÖB att tala och som ett led i hedersbetygelserna kommer det också att bli en överflygning av Jas 39 Gripen-plan.
Samtidigt har Försvarsmaktens undersökningskommission (FMUK) börjat sitt arbete på plats i Mazar-i-Sharif för att tillsammans med afghanska myndigheter utreda vad exakt som hände i söndags förmiddag svensk tid när tre svenska officerare besköts och två av dem och en lokalanställd tolk stupade. Den tredje, en sergeant från Livgardet fick bara lättare skador i foten och är nu tillbaka på förläggningen.
– FMUK anlände på onsdagsförmiddagen till förläggningen och har omedelbart inlett sitt arbete, säger den svenska styrkans pressofficer Henrik Eskilsson.

Annons