Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Docenterna dedikerar låt till Yran

Sex nya akter till Yran – och en dedikation till festivalen.
Rebecca & Fionas elektroniska dansmusik möter Docenternas hyllning "Liv i norr".

Annons

Rebecca & Fiona kombinerar politiskt driv med elektronisk dansmusik och topplistehits. Senaste skivan "Beauty is pain" rör sig från house och klubbmusik mot melankolisk pop. I en DN-intervju i samband med skivsläppet nu i april nämner duon Ace of Base, Leila K och den feministiskt punkiga riot grrrl-rörelsen som inspirationskällor.

–  Jag fattar inte hur man kan ställa frågan ”är du feminist?”– man borde fråga: ”är du inte feminist?”, säger Fiona Fitzpatrick i intervjun.

Mäktig scenshow utlovas.

"Jag är en lyckligare man nu!" konstaterade LT:s recensent Johannes Adolfsson efter att ha sett Linnéa Henriksson två gånger inom loppet av en vecka. Det var snart två år sedan och i sommar återkommer hon till Storsjöyran med bland annat ett P3 Guld för Årets artist i ryggsäcken. Om nya albumet "Du söker bråk, jag kräver dans" skrev LT bland annat "riktigt elegant i sina bästa stunder".

Förra veckan spelade Weeping Willows på Gamla Teatern, om några månader är de tillbaka i Östersund på en festivalscen. Gruppen återknyter på sitt nya album till sitt tidigare sound och debuten "Broken Promise Land" från 1997:

Vi betonar mer soul och country som vi var från början och vår stil som ingen annan har. Vi har gjort rockskivor också men har nu gått tillbaka till det som vi vill ska låta mer tidslöst, sa sångaren Magnus Carlsson till LT i förra veckan.

På Guldbaggegalan fick Edda Magnason priset för bästa kvinnliga huvudroll för sin insats i filmen om Monica Zetterlund. I sommar släpper hon sitt tredje album med egen musik. Om hennes självbetitlade album från 2010 skrev LT:s recensent "en regnbågspsykos över melodiska experiment i samma anda som Björk." Hon är också sångsolist i Skåne Dansteaters hyllade "The feeling of going".

Robert Hurula har en bakgrund i punkbandet Masshysteri. I år släppte han sin solodebut: "Vi är människorna som våra föräldrar varnade oss för". Gaffas recensent skriver. "Det är, något motsägelsefullt, en tillrättalagd ljudbild som samtidigt dryper av smuts, ett nödvändigt grepp i det samtida musikklimatet. Hurula har gjort ett av årets album. Fakta."

Sist men inte minst: Docenterna, som är det band som spelat flest gånger på Storsjöyran, kommer också i sommar. Och när de i maj släpper sin nya singel dedikerar bandet en av låtarna, "Liv i norr", till festivalen:

"Liv i norr är en present och hyllning till Yran, som är en av Sveriges äldsta och en av de allra bästa festivalerna. Där har vi dessutom spelat flest gånger av alla band. Ingen ska knäcka oss i antalet spelningar på Yran", skriver Docenterna i ett pressmeddelande.

Den andra låten heter "Södermalm".