Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DO kräver halv miljon för diskriminering av samer

Diskrimineringsombudsmannen DO krävde 50 000 kronor i skadestånd till var och en av elva samer, när rättegången om etnisk diskriminering inleddes i Östersunds tingsrätt i dag.

Annons

Enligt DO kommit har Krokoms kommun använt en praxis och riktlinjer som diskriminerat samer i bygglovsärenden.

– Kommunen bestrider talan i dess helhet, sa kommunens advokat Leif Andersson.

I centrum finns tre bygglovsärenden som gäller nybyggande av fritidshus med uthus eller garage på en fastighet i Åkersjön. Målet kretsar mycket kring om Jovnevaerie sameby ska räknas som sakägare och ha möjlighet att yttra sig om byggplanerna.

– Andra grannar än samebyn har fått tillfälle att yttra sig. Dessutom en rad andra intressenter som inte är sakägare, sa Laine Strömgren, jurist som företräder DO i målet.

– Byggloven medför en exploatering av vinterbetesområdet i närheten av ett område med hänglavskog. Det har därför betydelse för medlemmarnas möjlighet att bedriva rennäring.

Laine Strömgren hänvisade också till ett 30-tal andra ärenden där kommunen inte gett berörd sameby tillfälle att yttra sig, trots att det handlat om byggnation på mark som är av intresse för renskötseln.

– Kommunen har under lång tid underlåtit att höra samebyn i bygglovsärenden, enligt Laine Strömgren.

Internationella Juristkommissionen har utsett jur. dr. Christina Johnsson som oberoende observatör i Östersunds tingsrätt.

– Jag tittar på förhandlingen i sin helhet och hur det som sägs, yrkas och diskuteras under rättegången håller sig till internationella mänskliga rättigheter, säger Christina Jonsson.