Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DO kräver halv miljon för diskriminering av samer

Diskrimineringsombudsmannen DO krävde 50 000 kronor i skadestånd till var och en av elva samer, när rättegången om etnisk diskriminering inleddes i Östersunds tingsrätt i dag.

Enligt DO kommit har Krokoms kommun använt en praxis och riktlinjer som diskriminerat samer i bygglovsärenden.

– Kommunen bestrider talan i dess helhet, sa kommunens advokat Leif Andersson.

I centrum finns tre bygglovsärenden som gäller nybyggande av fritidshus med uthus eller garage på en fastighet i Åkersjön. Målet kretsar mycket kring om Jovnevaerie sameby ska räknas som sakägare och ha möjlighet att yttra sig om byggplanerna.

– Andra grannar än samebyn har fått tillfälle att yttra sig. Dessutom en rad andra intressenter som inte är sakägare, sa Laine Strömgren, jurist som företräder DO i målet.

– Byggloven medför en exploatering av vinterbetesområdet i närheten av ett område med hänglavskog. Det har därför betydelse för medlemmarnas möjlighet att bedriva rennäring.

Laine Strömgren hänvisade också till ett 30-tal andra ärenden där kommunen inte gett berörd sameby tillfälle att yttra sig, trots att det handlat om byggnation på mark som är av intresse för renskötseln.

– Kommunen har under lång tid underlåtit att höra samebyn i bygglovsärenden, enligt Laine Strömgren.

Internationella Juristkommissionen har utsett jur. dr. Christina Johnsson som oberoende observatör i Östersunds tingsrätt.

– Jag tittar på förhandlingen i sin helhet och hur det som sägs, yrkas och diskuteras under rättegången håller sig till internationella mänskliga rättigheter, säger Christina Jonsson.