Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djuren otippat smarta

Duvor och babianer besitter ganska avancerade kognitiva förmågor, rhesusapor har lika bra känsla för plus och minus som studenter och kråkor kan använda redskap på häpnadsväckande sätt.
Djuren är smartare än vi tror.

Annons

Evolutionsteorins fader Charles Darwin brukade säga att det råder en gradskillnad snarare än en artskillnad mellan människors och övriga djurs kognitiva, tankemässiga, förmåga.
Han studerade inte saken så noga själv och han blev både utskrattad och utbuad, men nutida forskning kan faktiskt ge honom rätt.
– Många av de egenskaper som man länge trodde var unikt mänskliga – de är inte det, säger forskaren Edward Wasserman vid University of Iowa, en av talarna vid det pågående vetenskapsmötet AAAS i Chicago.
Han och hans forskarkollegor har gjort en rad studier för att få en uppfattning om olika arters kognitiva förmåga. De visar bland annat att schimpanser har en ganska imponerande minneskapacitet, både i laboratoriet och i naturen. Kråkfåglar använder redskap, som de dessutom anpassar efter situationen genom att exempelvis böja eller räta ut.
– De kan dessutom planera morgondagens frukost, säger Nicola Clayton vid University of Cambridge.
Försök med rhesusmakaker visar att aporna besitter samma medfödda förmåga som människobarn att snabbt uppskatta hur många symboler som finns på en datorskärm. Aporna förstår dessutom grundprinciperna för både addition och subtraktion och presterade lika bra i de testerna som collegestudenter.
Resultaten är inte förvånande, anser forskarna. Rötterna för förmågan till abstrakt tänkande går mycket långt tillbaka i evolutionen, och har utvecklats parallellt hos fåglar och däggdjur.
– Vi människor borde hålla våra stora egon i schack, säger Edward Wasserman.

Mer läsning

Annons