Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Djuren förlorar på frihandel

Snart väller billigt amerikanskt kött från gravt plågade djur in i affärerna. Utan djurskyddsskatter kommer det nya frihandelsavtalet mellan EU och broilerindustrins födelseland USA att innebära det slutliga dråpslaget för svenskt djurskydd.

Det är ingen slump att Obama i onsdags kom till just Sverige för att prata om det nya frihandelsavtalet med EU. Sverige älskar av hävd frihandel och bryr sig numera lite om djurens rättigheter. Småbönderna har det sista decenniet i rekordfart tvingas att lägga ner eller expandera till att bli stora omänskliga köttfabriker med ett minimalt djurskydd.

Antalet mjölkbönder har halverats på tio år.

På de svenska köttfabrikerna hålls de numera grovt överviktiga djuren tätt sammanpackade och instängda på en så liten yta att de nätt och jämnt kan vända sig om. Den allt mer extrema aveln orsakar fler allvarliga och smärtsamma genetiska defekter hos djuren i leder, vitala organ och skelett. Om dessutom billigt amerikanskt kött strömmar in på marknaden så kommer detta djurplågeri att intensifieras av konkurrensskäl.

USA har betydande konkurrensfördelar av sina extremt mjuka djurskyddslagar. Produktiviteten gynnas av tillväxthormoner, antibiotikaanvändning i tillväxtsyfte och billig brännmärkning av boskap som orsakar tredje gradens brännskador.

Ännu grymmare är stympningen, debeaking, av värphönans känsliga näbb för att kunna öka antalet fåglar i burarna utan att de hackar ihjäl varandra. Men allra värst är den legala men extrema monsteravel som drivs på av organisationer som American Belgian Blue Breeders Inc.

De stackars missbildade tjurarna med dubbel muskulatur kan knappt röra sig själva.

Processen har nu gått så långt att frihandelsavtalet sannolikt inte kan stoppas. För att parera ett snabbt eskalerande djurplågeri i Sverige krävs därför djurskyddsskatter på allt industrikött oavsett ursprungsland.

Det är samma princip som inom miljöpolitiken: bara generella ekonomiska styrmedel fungerar i praktiken.

Per Jensen, tidigare ordförande för EU-kommissionens vetenskapliga råd för djurskydd, föreslog införande av svenska djurskyddsskatter tidigare i år. Det är rätt väg att gå.

Det vore befogat med en skatt på tio kronor per kilo burägg med ett strafftillägg på fem kronor om näbben huggits av. Skatterna på kött som producerats med hjälp av tillväxthormoner och monsteravel bör rimligen vara väsentligt högre.

Jonas Norberg Djuretik.nu

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel