Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djuren får oss att må bättre

/
  • Det är svårt att motstå katten Morris fast den räcker ut tungan. Han känner sig nog rätt säker där han tittar fram ur bokhyllan och lipar mot fotografen.Foto: Seved Johansson

Jag har alltid älskat djur som till exempel katter och hundar.

Annons

Katten är i sitt nära umgänge en ständig källa till glädje och förundran. Den är självständig och intelligent, men det är fel att tro att en tamkatt klarar sig utan människans omsorg. Djuren får oss att må bättre och de har en positiv effekt på oss människor. Att leka med en kattunge är väl ett av de trevligaste man kan göra. Den har en energi som är helt fantastisk. Det är inte många minuter som de vilar under leken, men när den blir trött, då går den bara och lägger sig.

Kattens olika sinnen är väl utvecklade och den kommunicerar både genom vokabulär och kroppsspråk. Det vanligaste sättet är att jama. Hur mycket eller lite den jamar varierar mellan olika katter. Genom att jama ber den om något som till exempel att få mat eller att få gå ut. I vissa fall vill den kanske hälsa på någon.

Kattens historia är lite speciell. Det var handelsmän som tog den med sig när de reste från Egypten till Italien, redan på 900-talet. Men trots kattens mångtusenåriga förbindelse med människan dröjde det ända till mitten av 1800-talet innan man i västerlandet började med selektiv kattavel.

I dag finns det cirka 1,6 miljoner katter i Sverige. Antalet hundar är cirka 950 000, alltså är katten mycket populärare än hunden som husdjur.

Mer läsning

Annons