Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Djuren blir lidande av oreglerad marknad

Det är väl inte så troligt att 2010 års val kommer att kallas ”minkvalet”, som 1988 års val blev ”sälvalet”.

Men det är onekligen skarpa bilder som presenterats av något som kallas Djurrättsalliansen. Minkar som äter av varandra, trots att de på intet vis är uthungrade mår med säkerhet inte bra.

Min skepsis mot djurrättsaktivister är nära nog obegränsad. Folk som ställer till sattyg genom att släppa ut minkar i naturen eller vandaliserar pälsbutiker har ingen vän i mig. Men när djurrättsaktivister överger sabotagevägen och väljer att visa de djur som behandlas illa, så kan man ju inte bara blunda.

Och det är en partipolitisk fråga. Det var inte bara arbetarskyddet som monterades ner när de borgerliga tillträdde, det första som hände var ju att Arbetslivsinstitutet las ner.

Samtidigt fördes djurskyddet över till Jordbruksverket medan tillsynen fördes över till länsstyrelserna 2009. Sen dess har inte en enda inspektion utförts på minkfarmerna i Skåne och Blekinge, det sistnämnda det län där branschen är som mest koncentrerad. Förslag om att förbjuda hela branschen återkommer nu i debatten. Rimligare är att ha en djurtillsyn värd namnet.

Men det är klart att argument som tidigare förts fram i debatten, också av mig själv, som att djuren inget har att vinna på att branschen tvingas utomlands, får förstås allt mindre bäring när skandaler av den här magnituden avslöjas.

Men vi ska inte vara förvånade. Djurhållning utan tillsyn från myndigheter är bara ännu ett exempel på övertron på den oreglerade marknaden. Den här gången är det djuren som blir lidande.