Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Djurberättelser som griper tag i läsaren

Den som gillar att läsa sannskildringar om djur, får här tips på fyra trevliga böcker.

"Den fantastiska Gracie"

av Dan Dye och Mark Beckloff

(Bokfabriken) pocket

Gracie är en döv grand danois och dessutom albino. Husse, Dan Dye, kom att älska henne från första stund han såg henne och hon fick ett mycket roligt och värdigt liv. Hon kom att inspirera både andra djur och människor genom sitt sätt att vara. Gråtvarning!

"Gatukatten Bob"

avJames Bowen

(NoNa) pocket

James Bowen är gatumusikant och råkar hitta en skadad röd katt i huset där han tränar. James har knappt mat för dagen ibland och har minst av allt råd med ett husdjur. Men han kan inte låta bli att ta hand om katten som får namnet Bob. Det visar sig att han är ett högst intelligent djur som hjälper husse att dra in pengar till hushållet och boken innehåller många dråpliga berättelser om deras liv på gatorna. Bob lever fortfarande och går att hitta på bland annat Youtube, sök på Streetcat Bob. I juli kommer uppföljaren - "Mitt liv med Bob".

"Bibliotekskatten Dewey"

av Vicki Myron

Månpocket

En liten kattunge hittas av Vicki Myron när hon ska tömma bokinkastet till biblioteket i småstaden Spencer. Hon blir förstås väldigt ställd, men bestämmer sig för att han ska få stanna, bara biblioteksstyrelsen ger sitt godkännande. Hela personalen tar Dewey till sig och han blir allas kelgris. Historien om honom sprider sig och folk vallfärdar för att få se honom. När han dog 2006 stod notisen i inte mindre än 300 tidningar över hela världen, (bland annat i LT). En underbar berättelse!

"Sjukhuskatten Oscar"

av David Dosa

(Bokfabriken)

David Dosa är läkare och arbetar som geriatriker i Providence, USA. Som naturvetare har han svårt tro på det som personalen pratar om på sjukhemmet Steere House där han tjänstgör - nämligen katten Oscars unika förmåga att känna på sig när någon patient ska dö. Men Oscar är osviklig och doktor Dosa får börja tänka om. Det unika med det här vårdhemmet är att det bor katter, fåglar och kaniner där och de sköts av personalen. Djuren bidrar i hög grad till att ge de dementa patienterna lite livskvalitet. Det här är lite mer än bara en kattbok - den handlar om så mycket annat som händer i livets slutskede.

Solbrith Eidenby