Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Djärv bilderbokskonst om ett barn som inte faller inom normen

Annons

Åt vilket håll går den svenska barnboken? Ulla Rhedin i DN pekar på förlagens passiva underkastelse för marknaden – man ger helt enkelt ut vad folk vill ha! I alla fall vad man anser att folk vill ha, snälla, ofarliga, lite politiskt korrekt anpassade böcker, ofta i serier och kombinerade med ett helt prylhelvete som omedelbart finns till salu.

Det finns dock ett par förlag som låter kvalitetstänkandet gå före snabba cash.

Daidalos respektive Alfabeta har till exempel givit ut Gro Dahle och Svein Nyhus, Anna-Clara och Thomas Tidholm, nyskapande konstnärer som utmanar sin tid och tar upp svåra ämnen. Nu kommer även det danska paret Oscar K. & Dorte Karrebaek på svenska med bilderboken "Idiot!". Äntligen anses svenska barn mogna för deras djärva bilderbokskonst.

"Idiot!" är en vidunderlig livsresa i bilder för ett litet människobarn som inte faller inom normen. Vardagen är full med förmaningar för August och samhället grått och fördömande, där August så glad dansar fram med sina följeslagare Odjuret och Väskan. Mamma är svartklädd och dyster men H C Andersens Soldat och Dansös vinkar till honom från fönstret.

Liksom den store, i livet föraktade, författaren hör August till de utvalda och står nära det gudomliga. Så tror jag Oscar K. & Dorte Karrebaek tänker.

August för en bisarr dialog med sitt Odjur om Gud och änglarna, det är som poesi men barnen med skolväskorna ropar det han redan vet: ”August är tokig!” August växer upp och mamma blir äldre och tröttare. Hon grubblar; hur ska det gå för August – sen?

Förutom att Idiot! är så märkvärdigt vacker både i bild och språk är den en påminnelse för oss vuxna att det är vi som ger barnen fördomar. Slutet är förfärligt med vanliga mått men om vi tänker efter så läser vi utan vidare klassiska sagor som Hans och Greta, där föräldrarna är obegripligt grymma. Det kan vi hantera.

Idiot!” är också en saga, som säger mycket om vår tid och vår fixering vid vad som är klokt eller galet och vid att finna den exakta gränsen för vilka som duger och vilka som inte passar in.

Britt Jakobsson