Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Django- och Jularborökare i Hammarstrand

/
  • Arrangerande Ingrid Holmberg, IOGT-NTO, Hammarstrand och Estrad Norrs Anders Nilsson flankerar de mycket kompetenta musikerna Fredrik Lindborg, Martin Widlund, Anders Larsson och Gustav Lundgren efter föreställningen i Hammarstrand. Bakom dem ser vi ett kännarfyllt urval av Hammarstrandstraktens dragspelare och gitarrister.

Något av det mest svängande och musikaliskt ekvilibristiska som bjudits i Hammarstrand i modern tid serverades på onsdagskvällen i Centrumlokalen.

Annons

Vi var en på tok för fåhövdad skara som bänkat oss för att avnjuta en av Sveriges bästa dragspelare, Anders Larsson, Borlänge, och en av Nordens enligt promotiontexten främsta hårdsvängande Djangogitarrister, Gustav Lundgren, Stockholm.

Tillsammans med basisten och saxofonisten Fredrik Lindborg och gitarristen Martin Widlund bjöd de på konserten ”Från Django till Jularbo”. En rökare av rang!

Det kan för sakens skull berättas att basisten Lindborg tidigare konserterat i länet som Kjell Öhmans saxofonist. Torde säga en del.

Anders Larsson sägs ha börjat spela dragspel vid tre års ålder och deltog vid sin första spelmansträff ett år senare. Den enligt egen utsago icke notkunnige Anders fick det samlade tämligen dragspelarmättade auditoriet att likt fågelholkar avnjuta allt från raskaste swing till valser och ballader.

Detta tillsammans med den av framlidne belgisk-franske zigenargitarristen Django Reinhardt besjälade Gustav Lundgren, som spelade på en nytillverkad gitarr efter förlaga av Reinhardts gitarr från 30-talet och som gav den läckert hårda klang som kännetecknade Reinhardts musik.

Även Martin Widlunds gitarr hade Djangostuk.

Django Reinhardt (1910-1953) blev med sin grupp Franska Hotkvintetten en av de största stilbildarna i jazzens historia.

Om jag inte haft annat för mig på torsdagskvällen skulle jag även ha åkt på framträdandet i Rissna. Mersmaken efter konserten i Hammarstrand var svår.

Fotnot: I går kväll, torsdag, uppträdde kvartetten på Zenit i Rissna, i kväll blir det Gamla Teatern i Östersund och i morgon Glötegården i Glöte.

Mer läsning

Annons