Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dj Hero Årets musikspel för dansmusikfantaster

/

(Activision)

Ålder: 12+

Format: Multi

Genre: Musikspel

Annons

Betyg: 4 Inom modern dansmusik och hip hop är skivspelare och mixers hörnstenar vid liveframträdanden och musikproduktion, istället för traditionella instrument som trummor och gitarrer.

Och intresset för att producera egen dansmusik har fullständigt exploderat, i takt med att den traditionella inspelningsstudion allt mer har flyttat in i datorn.

Efter succén med ”Guitar Hero”- och ”Rock Band”-serien kommer nu nästa steg i utvecklingen för de populära musikspelen som tagit spelvärlden med storm.

I ”Dj Hero” är du en discjockey och producent som mixar du dina egna låtar utifrån hits av artister som Rihanna, Beck, David Bowie och 50 Cent.

Istället för gitarrkontrollern från ”Guitar Hero” så använder du dig av en skivspelare, komplett med crossfader (reglage för att växla mellan två skivspelare) effektratt och en uppsättning knappar som styr de olika musikspåren.

Upplägget påminner starkt om det i ”GuitarHero”. I grunden handlar det om att trycka på rätt knapp i takt med musiken, men skivspelaren låter dig också ”scratcha” med skivorna.

Kontrollenheten känns som ett gediget bygge och skivtallriken har precis den rätta tyngden för att ge en illusion av att du styr en verklig vinylspelare.

Att det finns mer knappar och reglage än i ”Guitar Hero” gör att det finns mer möjligheter att manipulera musiken, men det gör också att spelet blir betydligt svårare än den populära gitarrspelskusinen.

När du börjar komma upp i de högre svårighetsgraderna är det otroligt många funktioner att hålla reda på, vilket ställer höga krav på din koordinationsförmåga.

Men de många möjligheterna gör också att spelandet blir mer varierat än ”Guitar Hero”-konceptet – som vi börjar kunna rätt bra vid det här laget.

Det svåraste att bemästra är ”crossfadern”, som ställer höga krav på spelaren. När du ska nollställa den, så att de båda musikspåren spelar samtidigt, så är det alldeles för lätt att dra lite för långt, vilket gör att man missar värdefulla poäng. Men, övning ger färdighet.

Den läckra och färgstarka grafiken är helt i klass med det senaste ”Guitar Hero”-spelet och hjälper till att skapa en skön klubbkänsla.För den som vill spela med en kompis finns också möjlighet att jamma med en ”Guitar Hero”-gitarr, vilket känns som ett kul inslag. ”Dj Hero” har kanske inte riktigt samma breda dragningskraft som de populära gitarr- och trumspelen, eftersom målgruppen inte är lika stor, men det är definitivt ett riktigt bra och mer utmanande musikspel.

Om du gillar Activisions discjockey eller inte beror antagligen mest på om du gillar klubbmusik eller inte.

Jag har svårt att se att det skulle bli en lika stor succé som gitarrspelen, eftersom jag tror att det finns en luftgitarrspelare i oss alla.

Hur det är ställt med antalet luft-dj:s vet jag däremot inte, men ”Dj Hero” är definitivt en höjdare för alla som gillar dansmusik och hip-hop. Fansen får också en chans att spela som favoritartister som Daft Punk och veteranerna Grandmaster Flash.

De många musikmixarna i spelet är riktigt välgjorda och bjuder på massor av örongodis för fansen.

Om du gillar musikgenren och har för vana att leka luft-discjockey så är det bara att gratulera. Då är antagligen ”Dj Hero” årets musikspelshändelse.

Mer läsning

Annons