Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Div noterat

Annons

Tänk att statsminister Reinfeldt, överbefälhavare Göranson, riksbankschef Ingves, en drös riksdagsledamöter och andra centrala personer i statsförvaltningen skulle omkomma i en och samma flygkrasch. I Polen blev mardrömmen verklighet på lördagen när ett flygplan med polska dignitärer störtade utanför den ryska staden Smolensk. Delegationen var planerad att delta vid en ceremoni för att hedra de tusentals polska soldater som dödades av sovjetiska trupper i april 1940. Att kraschen inträffade i samband med högtidlighållandet av denna historiska tragedi ger en ironisk twist till händelsen.

Bilderna från Polen visar ett värdigt sörjande. En stilla förhoppning är att olyckan kan bidra till att svetsa detta hårt prövade folk närmare varandra.

Som äldreminister och dessutom kristdemokrat ömmar Maria Larsson för de gamlas situation. Larsson har meddelat att hon nu tänker gå fram med lagstiftning som tvingar kommuner att fixa gemensamma boendemöjligheter för äldre par. Tyvärr ömmar Maria Larsson inte lika mycket för den välfärd som är själva nyckeln till en mer human äldrevårdspolitik.

Frågan knyter delvis an till huvudledaren härintill, hur våra gemensamma resurser ska fördelas. Det är klart att det kommer att kosta att skapa extra boendeplatser för friska gamla som vill leva nära sina sjuka kära.

Det finns – som så ofta när det gäller Kristdemokraterna – en skenhelighet i sättet att bedriva politik. Gamla, sjuka, fattiga – oavsett vilken av dessa grupper vi pratar om har de en sak gemensamt: deras möjligheter till ett drägligt liv är avhängig en stark välfärdsstat. Sverige under borgerligheten går åt motsatt håll. KO