Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två nya nordamerikanska förstärkningar till Strömsund: "Mer utvecklande ishockey här än där"

IFK Strömsund Hockeys satsning på utländska förstärkningar är nu klar på papperet. Sist in är två nya forwards från Nordamerika. "I den åldern finns det inte så mycket för dem i Kanada och USA", säger Strömsunds sportchef och tränare Roger Allberg.

Annons

Läs även: Strömsunds hockeybomb – storsatsar och värvar från Kanada: "Vi måste spänna bågen"

Ny hockeytvåa till vintern lockar 14–15 lag: "Bra för både oss och publiken"

Nya importer till Strömsund Hockey – tjeckisk målspruta och spanskättlad kanadensare klara

Strömsunds tränare och sportchef Roger Allberg är nöjd med att nu ha alla fem utländska spelares namnteckningar på kontrakten.

Det var för tre veckor sedan som Strömsund släppte bomben om sin satsning på utländska förstärkningar de närmaste tre–fem åren. Då presenterades också den förste spelaren – Kevin Walker, en 22-årig back som senast spelat i en kanadensisk juniorliga.

I andra steget gjorde klubben klart med Jacub Pejsa, 20-årig tjeckisk forward, och kanadensaren Giancarlo Caranci, 23 år och back. Även de båda med bakgrund i kanadensisk juniorhockey.

Kvintetten blir nu komplett med Ryan Widmar, en 26-årig vänsterfattad forward från USA, 175 centimeter och 77 kilo, samt Nolan Kinney, 22 år, forward, 188 centimeter och 86 kilo, från Kanada.

– Nu har vi klart med alla fem på papper, säger Roger Allberg, och noterar att avtalet med Ryan Widmar är specialskrivet.

– Han måste komma hit och visa upp sig, vad han är för något, eftersom han var lite skadad i fjol och inte gjort så mycket matcher. Så där har vi fått gå på agentens lovord. När jag pratat med honom på telefonen, så verkar det vara en väldigt fin kille, och han åker ju knappast hit och betalar flygresa, transferkort och så själv, om han inte tror sig ha kvaliteter, säger Roger Allberg.

Nolan Kinney, som enligt omdömena ska vara en hårt jobbande tvåvägs forward, kommer liksom de tre tidigare från kanadensiska juniorligan och är som de övriga kanadensarna för gammal för den nu som 22–23-åringar. Där är en nyckel bakom Strömunds värvningar.

– I den åldern finns det inte så mycket för dem i Kanada och USA. Då är det mer utvecklande ishockey här än där, säger Roger Allberg, och understryker än en gång att satsningen kommer till genom sponsorers öronmärkta pengar och inte tar från övriga verksamheten som ungdomarna.

– Dessutom är det inte dyrt. De betalar mycket av det här själva eftersom de vill komma och visa upp sig, säger Roger Allberg, som också fått lovord från en bygdens son kring satsningen.

– Jag träffade Henrik Hetta när jag var med barnbarnet på hockeyskola i Skellefteå och han tyckte det var suveränt bra. Dessutom sa han att han spelat med flera från juniorligorna där borta och att det varit jättebra spelare, säger Roger Allberg, som nu har mycket att stå i och mycket roligt att se fram emot den närmaste dryga månaden.

Den 15 september kommer Henrik Hetta och hans Skellefteå till Strömsund för att möta SHL-kollegan Leksand i en träningsmatch.

Då ska också hela utländska kvintetten också vara på plats. Tjecken Jacub Pejsa ska komma 7 september och de övriga 10 september.

– Då är det snabba ryck sedan för 23 september har vi seriestart, säger Roger Allberg.

Annons