Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

District 9 Realistisk och socialt engagerande fullträff

/
  • Wikus van der Merwe (Sharlto Copley) sätts att leda tvångsevakueringen av utomjordingarna. Foto: TriStar Pictures

Genre: Actiondrama

Premiär: 28 augusti 2009

Med: Sharlto Copley, David James, Jason Cope med flera

Regi: Neill Blomkamp

Speltid: 1 tim 52 min

Censur: 15 år

Annons

Betyg: 4 Tjugo år efter att ett gigantiskt rymdskepp strandat ovanför Johannesburg har sydafrikanerna fått nog. ”Räkorna” har inhysts i ett flyktingläger som med tiden utvecklats till en gettoliknande kåkstad.

Utomjordingarna anses lata och utan större intelligens, dessutom är brottsligheten i området kallat District 9 skyhög. Myndigheterna löser problemet genom att sälja ut hanteringen till ett privat säkerhetsföretag, som bestämmer att de 1,8 miljoner utomjordingarna ska omlokaliseras till ett nytt läger 20 mil bort, vare sig de vill det eller inte. Låt den etniska rensningen börja.

En av de saker som gör ”District 9” så bra är att den tar ett urvattnat koncept - rymdvarelserna kommer! - och ställer det på huvudet. Frågan är inte vad utomjordingarna kan tänkas göra med oss, utan vad vi väljer att göra med dem. Resultatet är obehagligt, beklämmande och tyvärr inte alls särskilt osannolikt.

Att filmen utspelar sig i Sydafrika må på ett plan kunna ses som lättköpt med tanke på landets historia, men samtidigt pekar det tydligt på människans korta minne - såväl vit som svart behandlar utomjordingarna som skräp.

Dessutom är filmen inspirerad av verkliga händelser i Sydafrika på 60-talet, då 60 000 svarta i Kapstadens District 6 tvångsförflyttades för att ge plats åt vita.

Hur som helst - ”District 9” är en realistisk och socialt engagerande fullträff. Att den bara kostat lite drygt 200 miljoner kronor att spela in - kaffepengar i Hollywood och till och med mindre än ”Arn” - syns verkligen inte. Spring och se.

Annons