Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dispensen av åteljakt retar björnjägare

Åteljakt på björn har varit förbjudet i tio års tid, men vid höstens jakt blir det tillåtet i Västerbottens län och i en sameby i Norrbottens län.

– Jag förstår inte varför man inte provar här i Jämtland/Härjedalen där det är mer björn, säger Ulf Jonsson på Duvbergs jakt och turism.

Att lägga ut slaktavfall för att locka till sig björnar (åtel) har varit uppe för diskussion i många års tid. Anledningen till förbudet grundar sig i att björnarna kan dra sig närmare folk och bli för närgångna om man lockar dem med mat. Inför årets björnjakt, som startar den 15 augusti, blir det tillåtet att använda sig av lockbete i hela Västerbottens län och delar av Norrbotten.

– Det blir säkrare skytte om man får ha åtel. Det blir till exempel lättare att se skillnad på honor och hanar vilket minskar risken för att skjuta fel, förklarar Ulf Jonsson.

Sedan några år tillbaka har Naturvårdsverket utrett frågan med hjälp av en arbetsgrupp där björnforskarna, länsstyrelserna och jägarorganisationer är representerade. Nu tycker de sig ha kommit så långt i utredningen att det är dags att göra ett försök med åteljakt i Västerbotten och delar av Norrbotten för att studera effekterna. Enligt Per Risberg, vikarierande chef för viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket, har de inte valt bort några län medvetet.

– Det handlar mer om hur landskapet och björnstammen ser ut och hur samarbetet med länsstyrelsen och björnforskningen har möjlighet att fungera på platserna, säger han.

Av totalt 280 björnar har länsstyrelsen beslutat om licensjakt på 90 björnar i Jämtland, varav 45 stycken söder om Östersund. Ulf Jonsson, på Duvbergs jakt och turism, hoppas det blir tillåtet att jaga med åtel även i Jämtland och Härjedalen.

– Det är många som tycker argumenten till varför man inte skulle få göra det är löjliga. Det är inte så att man lägger maten utanför dörren, utan det blir ju långt ute i skogen.

Från första juli finns föreskrifter om länsstyrelsernas beslut om licensjakt efter björn och de innehåller alltså bland annat förbud mot åteljakt. Naturvårdsverket ger därför dispens från förbudet för de här två försöken som sedan ska utvärderas.

– Det finns både fördelar och nackdelar med åteljakt. Det här är första steget, sedan får vi se hur det blir till nästa år, avslutar Per Risberg.