Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Disneykompositör till Gaaltje

I helgen blir det dubbla premiärer för samiske kompositören Frode Fjellheim, Trondheim. På bioduken och på Gaaltje.

Hans nyskrivna jojk hörs i inledningen av Disneyfilmen "Frost" (se recension här intill) som har premiär fredag. Jojken "Vuelie" framförs av Trondheimkören Cantus. Soundtracket till filmen toppar just nu amerikanska Billboardlistan.

Men lördag kväll öppnar också utställningen Dalvedh på sydsamiska kulturcentrat Gaaltje där Frode Fjellheim samarbetar med konstnären Sissel M Bergh.

– Som en del av projektet har jag konstruerat en jojkande skulptur av avloppsrör, säger Frode Fjellheim till SR Jämtland.

Skulpturen föreställer ett upp- och nedvänt träd som ger ljud i från sig och utgår idémässigt från den samiska mytologin där man tänker sig att en upp- och nedvänd värld finns under vår. Dalvedh betyder "det som länge varit borta för att så bli synligt igen" på sydsamiska. Projektet handlar om att undersöka nordisk historieskrivning ur ett sydsamiskt perspektiv. Om det som ligger under ytan och är glömt eller gömt.

Utställningen öppnar lördag kväll med en performance och pågår till den 8 mars.

(LT)