Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Disco-daggarna

/
  • Danska ”Disco-daggarna” är bitvis underhållande men annars alldeles för billig och osnygg för att ens tänka på att konkurrera med filmer som ”Wall-E”. Foto: SF

Originaltitel: Disco ormene
Genre: Animerat
Premiär: 23 januari 2009
Svenska röster: Danny Saucedo, Erik Segerstedt, Mattias Andréasson med flera
Regi: Thomas Borch Nielsen
Speltid: 1 tim 19 min
Censur: Barntillåten
Betyg: 2

Annons

När ett land som Danmark gör den här typen av animerad film känns det lite som när Barbados skickar ett lag till vinter-OS: Det blir underhållande, fast på en annan nivå och fel sätt.

Jag menar, har vi sett ”Hitta Nemo”, ”Shrek” och ”Wall-E” är det inte lätt att njuta av ett gäng daggmaskar som tekniskt ligger på samma nivå som demon till ”Ett småkryps liv”, en film som kom för elva år sedan.

Det räcker inte att ”Disco-daggarna” har ett par småroliga sekvenser och en oväntat ambitiös svensk röstlista – hela EMD, Nanne Grönvall, Helen Sjöholm, Arne Weise (!) och Bert Karlsson (!!). Det känns ändå lite för lågbudget, lite för hysteriskt och lite för ofokuserat.

Medan de amerikanska konkurrenterna ofta har absolut gehör för både barn- och föräldrahumor hamnar disco-danskarna ofta mittemellan. Hela discogrejen, med afrofrisyrer och paljetter, måste ju vara rätt obegriplig för dagens kids. För att inte tala om gayskämt med YMCA-referenser.

Mer läsning

Annons