Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Direkt från krigets fasor till lugnet på Frösön

En av de flyktingar som nu bor i Frösö semesterby är Noroz Amoni från Syrien. Hon kommer direkt från de värsta krigszonerna i hemlandet till kyliga men lugna Frösön.

– Visst är det kallt här men jag trivs ändå, säger hon.

Annons

Direkt från krigets fasor med död och förintelse i Syrien, har en grupp med familjer från de värst drabbade områdena fått komma till Frösö semesterby. Av de 13 stugor som finns i semesterbyn bor det nu barnfamiljer från Syrien i 12 stugor. Totalt är det 48 personer som bott i stugbyn sedan strax före nyår.

Tom Sibirzess, vd på Nordic Camping, är ägare till stugorna. Han säger att det har gått över förväntan att för första gången ha flyktingar i husen.

– Jag vet att det fanns vissa farhågor över att flyktingarna skulle få bo i stugorna. Men de visade sig vara helt ogrundade. Så lugnt som vi nu har i semesterbyn är det sällan det är.

Tom Sibirzess berättar att han har tre personer som ska hålla uppsikt över semesterbyn och att de ska ringa till honom så fort ett problem uppstår.

– Men än har jag inte haft ett enda samtal. Barnfamiljerna är väldigt lugna och de håller sig mycket för sig själva.

Finns det något för familjerna att göra på dagarna?

– Eftersom det är självhushåll i stugorna så lagar familjerna sin egen mat. De går ner till affären i Valla och handlar vad de vill ha. Vi har försett varje familj med pulkor till barnen och det har varit väldigt uppskattat. Ingen av de som bor i semesterbyn nu har sett snö, så de tycker förstås att de har hamnat på ett väldigt exotiskt ställe.

Hur länge kommer de att få stanna på Frösön?

Till den sista maj. Sedan kommer stugorna att hyras ut till turister i vanlig ordning.

Var hamnar flyktingarna då?

Enligt planerna ska de då ha fått ett eget boende. Det kan vara var som helst i Sverige.

När LT kommer till semesterbyn under måndagen står Noroz Amoni utanför sin stuga och verkar frysa. Hon kan bara ett engelsk ord och det är hello. Noroz ringer till en tolk och ord för ord får vi en kort intervju genom tolken.

Hur trivs du på Frösön?

– Det är så fint här, men kallt. Men vi trivs bra i stugorna.

Vad gör ni på dagarna?

– Vi är ute när vi kan, går och handlar och så.

När frågorna börjar handla om Syrien och vilka förhållande de kommer ifrån så tycker Noroz att det är slutfrågat och stoppar ner sin telefon i fickan.

Tom Sibirzess säger att de vanligaste frågorna han får från flyktingarna är var apoteket och barnomsorgen finns.

– Så finns det de som undrar om Östersund har någon syriansk förening.

För att undvika att någon obehörig ska ta sig in till semesterbyn, så håller man i dagarna på att sätta upp en bom till infarten av stugbyn.

– Det är en ren säkerhetsåtgärd, säger Tom Sibirzess