Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diplomater felparkerar - även hos oss i länet

856 felparkerade diplomatregistrerade bilar rapporterades i landet förra året. En av dem fick en p-bot i Åre.

Annons

Man skulle väl kunna gissa att personerna som färdades i diplomatbilen var på skidsemester i Åre. Tidpunkten då p-boten utfärdades, den 24 februari förra året, tyder i alla fall på det.

Det är nyhetsbyrån Sirén som har tittat närmare på hur laglydiga landets diplomater var i trafiken förra året och det visar sig att det registrerades 856 felparkeringar för fordon med diplomatregistreringsskyltar.

Enligt granskningen var de ryska representanterna värst och stod för en femtedel av felparkeringarna i landet. Mest felparkeringar registrerades i Stockholm, men felparkerade diplomatbilar har även ertappats i exempelvis Växjö, Kungälv och Åre.

Exakt hur det gick till i Åre framgår inte mer än att diplomatbilen "Parkerat fordon inom område med förbud att parkera".

Men frågan är om diplomater. Kan de bara riva p-boten och kasta den i närmaste papperskorg?

Ola Pihlblad, kansliråd på UD och kunnig i rättsfrågor, svarar LT:

– Enligt Wienkonventionen ska diplomater, som således åtnjuter immunitet enligt konventionen, följa värdlandets lagar och författningar. Följaktligen ska diplomater stationerade i Sverige betala felparkeringsavgifter. Denna inställning delas också av flera med Sverige likasinnade stater.