Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Diplomater felparkerar - även hos oss i länet

856 felparkerade diplomatregistrerade bilar rapporterades i landet förra året. En av dem fick en p-bot i Åre.

Man skulle väl kunna gissa att personerna som färdades i diplomatbilen var på skidsemester i Åre. Tidpunkten då p-boten utfärdades, den 24 februari förra året, tyder i alla fall på det.

Det är nyhetsbyrån Sirén som har tittat närmare på hur laglydiga landets diplomater var i trafiken förra året och det visar sig att det registrerades 856 felparkeringar för fordon med diplomatregistreringsskyltar.

Enligt granskningen var de ryska representanterna värst och stod för en femtedel av felparkeringarna i landet. Mest felparkeringar registrerades i Stockholm, men felparkerade diplomatbilar har även ertappats i exempelvis Växjö, Kungälv och Åre.

Exakt hur det gick till i Åre framgår inte mer än att diplomatbilen "Parkerat fordon inom område med förbud att parkera".

Men frågan är om diplomater. Kan de bara riva p-boten och kasta den i närmaste papperskorg?

Ola Pihlblad, kansliråd på UD och kunnig i rättsfrågor, svarar LT:

– Enligt Wienkonventionen ska diplomater, som således åtnjuter immunitet enligt konventionen, följa värdlandets lagar och författningar. Följaktligen ska diplomater stationerade i Sverige betala felparkeringsavgifter. Denna inställning delas också av flera med Sverige likasinnade stater.