Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dille Gård först i Norrland med yrkeshögskola för skogsbrukstekniker

De närmaste fem åren behövs det drygt 400 personer inom skogsvård enligt en kompetensinventering av Branschråd Skog Jämtland Västernorrland. Dille Gård i Ås får nu tillstånd att starta yrkeshögskola för skogsbrukstekniker, en utbildning man blir först med i hela Norrland, skriver Dille Gård i ett pressmeddelande.

Yrkeshögskolan för skogsbrukstekniker blir en påbyggnad till gymnasieskolans skogsutbildning. Den ska ge förstärkt kompetens inom maskiner, ledning och egenföretagande.

– För företagen i skogsbranschen har det varit svårt att rekrytera personal med rätt kompetens. Naturbrukprogrammet på gymnasiet ger inte tillräcklig spetskompetens för alla kvalificerade praktiska yrken, samtidigt som skogsmästarna kan vara överkvalificerade för dessa yrken. Nu kan Dille Gård bidra med kompetens som företagarna fått stå för själva tidigare, säger Hans Stenberg, rektor på Dille Gård i pressmeddelandet.

Utbildningen är på heltid under ett och ett halvt år. Den kommer bland annat att omfatta ämnen som personalledning, entreprenörskap och hållbart skogsbruk. Lärare som idag arbetar på Dille Gård kommer att undervisa i vissa ämnen men enligt pressmeddelandet kommer skolan också att knyta till sig specialistkompetenser på nya områden.

Utbildningen planeras starta till hösten 2018.