Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Diktatorspaning

På nätet finns en hemsida med namnet dictatorofthemonth.com (månadens diktator).

Annons

Under några år har sidan, precis som namnet antyder, presenterat en ny diktator varje månad, paketerad i en faktaspäckad artikel. Här finns både kända namn som Stalin och Mugabe och mindre kända som Francisco Macias Nguema (Ekvatorialguinea) och Hissène Habré (Tchad).

Givetvis har Fidel Castro en plats i den tvivelaktiga klubben, han är 2004 års decemberdiktator. Formellt leds Kuba numera av lill-brorsan Raul Castro, men det är väl rimligt att tro att Fidel fortfarande har en del att säga till om.

Tidigare i veckan gjorde ”Skägget” ett sällsynt tv-framträdande och det mest fascinerande som framkom var väl att karln fortfarande är i livet. Hade CIA fått bestämma hade han varit död för länge sedan. Fidel är inne på sin elfte amerikanska president. Jag hoppas dock inte att han lyckas knipa en tolfte utan att Obama blir återvald 2012.

För några år sedan besökte jag Kuba och av en händelse sammanföll resan med första maj. Just detta år talade Castro i Havanna. Med tanke på att världen blir en alltmer demokratisk plats var det kanske första och sista gången som man fick möjlighet att se en livs levande despot.

Som så ofta i diktaturer är en stark personkult uppbyggd kring den store ledaren. Förhoppningen är därför att en demokratiseringsprocess kan inledas så snart som bröderna Castro vikt in sina revolutionskepsar. Det är i alla fall förhoppningen. Om ett framtida demokratiskt Kuba sedan får formen av råkapitalistiskt experimenthus, styrt av exilkubaner drivna av en passionerad antikommunism (sådana finns det gott om i Florida) är en annan sak.