Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Digitala nätverk, naturflöden och romantik

Marcus Mårtenson gör upp med informationssamhället i Ahlbergshallen. I Svenstavik öppnar Sara Magnusson sitt nya galleri. Mari Vedin Laaksonen visar naturskildringar på Galleri Remi medan Marika Wahl-Lindbergs livsfunderingar fyller salen på Härke Konstcentrum. Mer nostalgiskt måleri har Maria Olsson på Svenssons Ramar.

Manuel Castells har beskrivit hur identiteten blir allt viktigare i ett samhälle där informationens rörlighet luckrar upp organisationer och etnicitet. Ett identitetsskapande står i motsättning till nätverkens logik. En logik som även är starkt segregerande, de som behärskar nätverken är den nya eliten. Marcus Mårtensons verk ser jag som ett konstnärligt försök att komma tillrätta med detta problem, hans eget sätt att förhålla sig till informationsflödet. Serieliknande målningar breder ut sig på väggarna och jag får även en känsla av ett slags spel. Det gäller att slå in på rätt väg för att undvika informationsstress, droger och fattigdom, inte fastna i en konsumtionsbaserad identitet och så vidare. En utställning som känns både angelägen och aktuell, visas fram till 24 november.

Galleri Johangården

Strax norr om Svenstavik ligger detta galleri som startats av Sara Magnusson och som nu i en första utställning visar hennes egna verk. Hon har via skrädderiyrket och konstskola landat i en mångsidig konstnärlig verksamhet som innefattar allt från teckningar till konceptuell textilkonst. I utställningslokalen ser en skyltdocka iklädd svart hudliknande päls ut att komma besökaren tillmötes. Det förflutnas tillbakahållande kraft är ett skulpturhuvud med trådar bakåt till objekt och händelser i det förflutna. Svart, rött och vitt är de symbolmättade färger som dominerar på utställningen. Människan står i centrum, hennes relationer, kärlek och problem. Det är en väl sammanhållen utställning som pågår fram till 24 november och den är till tema, teknik och estetik olik det mesta som brukar visas här i länet.

Galleri Remi

Mari Vedin Laaksonen är en konstnär som tidigare arbetat med temat identiteter. Här var den jämtländska naturen viktig och det är tydligt att den inspirerat henne i ett skapande som rör sig i ett register från abstrakt och trådigt till ett mer figurativt men grovt, pastost måleri. När jag ser på hennes målningar är det som att få en intensiv och koncentrerad naturupplevelse. Här finns en förmåga att förmedla intryck genom ett temperament, utan att förlora upplevelsens friska och direkta verkan. Utställningen visas fram till 27 november.

Härke Konstcentrum

"Mellan himmel och jord" är titeln på en filosofisk utställning av Marika Wahl-Lindberg. Hon har tidigare visat änglar i olika skepnader och nu har steget tagits till en naturvetenskaplig förklaring till evolutionens inledning. Fast det finns ett starkt drag av mystik och magi när vi får följa med på hennes betraktelser över livets uppkomst och vår tillvaro på jorden. Några direkta svar levereras inte, snarare fler frågor. Att följa sin egen kompass visar ett fartyg och en kompassros på himlen och handlar om att hitta sin inre röst, som ofta går förlorad i informationsflödet. Ett grovt akvarellpapper ger en ovanlig effekt av närmast textil yta. Härtill bidrar de grova, förenklade formerna i måleriet. Det är inte direkt insmickrande utan tar sin tid för betraktaren att uppskatta och tolka. Gör man det kan tankarna ledas in i nya banor på denna utställning som visas fram till 24 november.

Svenssons Ramar

Enligt Peter Englund är nostalgi att längta tillbaka till en plats man aldrig besökt. Maria Olsson tycks ofta inspireras av fotografier hon hittat och i sitt måleri finner hon sedan uttryck för sin känsla inför motivet. Det blir vackra och harmoniska bilder, där det är svårt att hitta något frånstötande eller problematiskt. Med fotorealistisk grund finns här en lite romantisk och mystifierande gestaltning som säger något om vårt eget behov av tidsresor och förankring i flydda tider. Olsson visar även meditativa landskapsmålningar och prov på mer sammansatt bilduppbyggnad. Utställningen visas fram till 28 november.