Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Digital bio lyfter filmintresset

Flera biografer i Strömsunds kommun digitaliseras och aktuella filmer kan ses på stor duk betydligt snabbare

Först ut med den nya tekniken i kommunen har Rossön varit där salongen var fullsatt när den digitala premiärfilmen visades.

Att byta ut gamla filmprojektorer till digitala med bättre skärpa och tonomfång kostar en hel del.

I Rossön har Folketshusföreningen under lång tid bedrivit bio och den digitala uppgraderingen har kostat cirka 600 000 kronor, ett belopp som delfinansierats med bygdemedel till en tredjedel.

Kommunen skjuter också till 200 000 kronor till föreningen i Rossön och andra föreningar som driver biografer.

Har det blivit något lyft på bion efter digitaliseringen?

– Ja det tycker jag nog och vi har alltid haft hyfsat med folk som är intresserade av att se film på bio. Däremot märker jag att det pratas mycket mer om det nu, säger Ann-Britt Jonsson, ordförande i Folkets Hus byggnadsförening i Rossön.

"Hundraåringen som hoppade ut genom fönstret" drog över 200 personer på två föreställningar. Det motsvarar halva byn, även om filmen i och för sig visades vid jul-nyår när många är på hembesök.

– Nu har vi också möjlighet att få alla filmer, det är bara att välja och vraka. Om vi ska ha vissa filmer precis på premiären krävs lite framförhållning, säger Ann-Britt Jonsson.

Hanteringen har också blivit betydligt smidigare. I stället för 25 kilo filmrullar kommer en hårddisk som inte ens väger två kilo. Den laddas in i datorn och öppnas om vissa säkerhetskrav är uppfyllda.

– Även om ljudanläggningen inte är utbytt så blir ljudet mycket bättre. Bilden är också hur klar som helst. Tidigare kunde vissa filmer vara slitna och texterna lite suddiga, konstaterar Ann-Britt Jonsson.

– Men det krävdes mycket jobb och telefonsamtal till andra biografer innan vi kunde ha premiär. Tekniken är ny är det svårt att förstå allt som står i offerterna.

Direktsända konserter och matcher är något som kan komma i nästa steg.

Gåxsjö och biografen i Folkets Hus i Strömsund är på gång med den nya tekniken.

Gåxsjö Bygdegårdsförening har bedömt att det i princip är omöjligt att visa filmer på byns filmprojektor som projicerade sista filmen för ett år sedan.

Valsjöbyn och bion i Sveg har ansökt om delfinansiering hos länsstyrelsen i form av bygdemedel. IOGT/NTO vände sig till näringslivsfonden på länsstyrelsen för digitalisering av Centrumbiografen i Hammarstrand. Stödpengar från Filminstitutet finns också med i bilden.