Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Diggiloo tar världen med sig till Fröjdholmen

Det blir Bollywoodtema. Och så lite country. Funk, pop, rock. Och några slagdängor.
Årets Diggiloo-turné tar med publiken på en världsomspännande musikresa.

Annons

– Bollywood tror jag kommer att bli höjdpunkten med mycket färg och härlig musik, förutspår Jessica Andersson.

Dr Bombay, Billie Holiday, Jacob Hellman, Pink och Trance Dance. När årets Diggiloo-turné drar igång har orkestern en rätt spretig repertoar att bita i. Och artisterna ska inte bara lära sig ett stort antal låtar och koreografier. Några av dem måste dessutom plugga språk.

– Jag vågar knappt säga det, tänk om jag inte lyckas? Men det är möjligt att jag gör en turkisk låt. Rytmerna känner jag mig hemma i, men det är inte så lätt att lära sig ett nytt språk, berättar Nassim Al Fakir, som dessutom kommer att hoppa mellan att stå på scen och spela trummor med orkestern.

– Jag ska sjunga på någon form av indisk dialekt i Bollywoodnumret. Det ska bli spännande att få utmana sig själv, konstaterar Diggiloo-veteranen Jessica Andersson.

Nassim Al Fakir är en av nykomlingarna i ensemblen. Samtidigt firar Jessica Andersson sin tionde Diggiloo-säsong.

– Jag kommer att kräva fyrverkerier varje kväll, säger hon skämtsamt.

Vad är det som är så kul med Diggiloo-turnén att du återvänder år efter år?

– Jag älskar ju att stå på scenen. Att kombinera det med svensk sommar, att få se alla de här fantastiska platserna och ha möjlighet att ha med sig sin familj. Det är oslagbart, det är världens bästa sommarjobb.

Det är bara två av årets nio medverkande artister, Oscar Zia och Lena Philipsson, som hon inte delat scen med förut. Nassim Al Fakir jobbade hon med på en julturné 2012.

Trots att han är ett känt namn för många beskriver sig Nassim Al Fakir som en "underdog" i sammanhanget:

– Det är läskigt, man ställer sig med artister varav några nästan är historiska med tanke på de låtar de har gjort. Det är lätt att man kan bli lite osäker. Men jag brukar alltid tro på mig själv. Jag ska hitta min grej tillsammans med de andra.

Den blandade repertoaren trivs han med, han är van vid tvära kast från jobbet som barnprogramledare på SVT.

– Jag kan byta ämne helt tvärt, och det brukar funka. Man knusslar inte utan bara kör. Det är egentligen ett av Diggiloos bästa trick. Pang på med nästa grej. Att plötsligt våga bryta ned det helt och göra det jättekänsligt, och sedan byta till något mer dragigt igen, säger han.

Diggiloo-turnén besöker i sommar 23 orter med premiär den 7 juni i Grebbestad. 12 juli kommer den till Fröjdholmen.

Therese Lindström/TT

therese.lindstrom@tt.se