Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dietdoktor föreläserom kostvanor

Kontroversiell men också populär. Ifrågasatt – men också flerfaldigt prisad. I dag föreläser doktor Annika Dahlqvist om LCHF-dieten i Östersund.

Annons

Allt började i oktober 2004. Innan hade allmänläkaren Annika Dahlqvist från Njurunda utanför Sundsvall jojo-bantat hela livet och led av övervikt, tarmkatarr och fibromyalgi.

Men det var innan hennes dotter tipsade henne om dieten som kallas LCHF – Low Carb High Fat – lite kolhydrater och mycket fett.

Sedan har allt gått undan.

Under det följande året gick Annika Dahlqvist ner 18 kilo, blev kvitt sina krämpor och hann också starta sin numera enormt populära blogg. Hon har senare också hunnit med att ge ut två böcker och deltagit flitigt i debatter kring olika dieter.

Dessutom har hon fått tagit emot utmärkelser som bland annat årets Västernorrlänning.Nästa vecka kommer hon ut med en kokbok fylld med recept för LCHF-dieten.

Varför skriver du en kokbok?

– Jag har hållit på med med föreläsningar ett bra tag nu. Det finns ett jätteintresse från folk om att följa den här dieten. Men det är en ständig efterfrågan på recept. Folk säger att de tycker att det är svårt att laga mat utan potatis och spannmål.

Hur ska man göra i stället?

– Man äter grönsaker.

Föreläsningen på Campus ska handla om mer än recept. Annika Dahlqvist berättar att hon kommer gå igenom både kosten och kostrådens historia.

– Sedan blir det en hel del tid för frågor och svar, säger hon.

Det har genom åren funnits kritiker mot Annika Dahlqvist. Två dietister i Värmland anmälde henne till Socialstyrelsen.

Men Socialstyrelsen gav Annika Dahlqvist rätt – hennes kostråd hade vetenskaplig grund.

– Etablissemanget – professorer, dietister och andra – säger att man kan bli sjuk. De säger att hjärnan behöver kolhydrater för att fungera. Men vi som använder lågkolhydratdieten vet ju att det de säger inte stämmer. Vi är ju inte sjuka.

Vad finns det för missuppfattningar om hur ni äter?

– Vi beskylls för att frossa i mat. Det gör vi inte. Vi äter lagom.

Vad är det bästa med LCHF?

– Det bästa är att man kan äta sig frisk, slank och stark.

... och det sämsta?

– Det sämsta är allt motstånd man möter. Men det blir mindre och mindre tycker jag.

Mer läsning

Annons