Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DiCaprio i tuff agentroll

Annons


En människa är inte värd mer än den information hon kan leverera. Det är kontentan i Ridley Scotts spiondrama "Body of lies", vars inspelning i Marocko blev en riktig utmaning för Leonardo DiCaprio.

-Det är en av de svåraste rollerna jag gjort, säger Leonardo när han möter pressen på ett hotell i London.

Leonardo DiCaprio är van att göra krävande roller, från den utvecklingsstörde Arnie i "Gilbert Grape" via polisinfiltratören Billy Costigan i Scorseses thriller "The departed" och diamantsmugglaren Danny Archer i Oscarsnominerade "Blood diamond".

I Sverigeaktuella "Body of lies" spelar han den idealistiske agenten Roger Ferris som har det riskfyllda uppdraget att samla in information åt CIA på plats i Mellanöstern. Inspelningen i Marocko tog sex månader och är enligt Leonardo DiCaprio bland det tuffaste han gjort. Allra mest påfrestande var filmens förhörsscen, som ägde rum i ett gravliknande rum och tog tre dagar att spela in. För att ytterligare ge liv åt scenen lät Ridley Scott Leonardo sitta bunden i flera timmar innan det var dags för tagning.

DiCaprio förberedde sig genom att samtala med CIA:s tidigare chef för att på så sätt få en inblick hur agenter reagerar i riktigt svåra situationer.

-Att kunna prata med honom om vad en riktig spion skulle göra i samma situation var ovärderligt. De amerikanska agenterna i Mellanöstern är ju inte särskilt populära. För att smälta in försöker de med enkla saker som att färga håret mörkt, berättar han.
Full kontroll

Att tillbringa sex månader i Mellanöstern, långt hemifrån, tär på krafterna, säger Leonardo DiCaprio.

-En stor del av ens privatliv läggs på is när man åker i väg så här länge. Samtidigt är Ridley Scotts tempo väldigt högt. Men jag älskade hela processen eftersom Scott verkligen vet vilken historia han vill berätta och ger skådespelarna full kontroll över sina karaktärer, säger DiCaprio.

I "Body of lies" samarbetar CIA med den jordanska säkerhetstjänsten för att spåra en misstänkt al-Qaidaterrorist. DiCaprios viktigaste motspelare är Russel Crowe. Han spelar en korpulent medelålders CIA-chef, som leder spionarbetet från mobiltelefonen samtidigt som han lämnar barnen på dagis.
Eget kodspråk

DiCaprio och Crowe spelade tillsammans i "Snabbare än döden" för mer än tio år sedan och "Body of lies" blev därför ett kärt återseende. Däremot tog det ett par veckor innan DiCaprio lyckades skapa en lika nära relation till Ridley Scott. Efter att Scott regisserat Crowe i fyra filmer har de utvecklat ett eget kodspråk.

-Den här typen av jargong utvecklas mellan skådespelare och regissörer som jobbar nära varandra under en längre tid. De mumlar lite med varandra och plötsligt förändras flera sidor i manus utan att man förstår någonting. Men efter ett par veckor lyckades jag också rätt bra. Det gäller att kunna kommunicera med en regissör utan att såra hans eller hennes känslor, säger Leonardo DiCaprio, som själv har en liknande relation med Martin Scorsese.

Med Leonardo DiCaprio och Russel Crowe i huvudrollerna har förväntningarna på "Body of lies" varit högt uppskruvade. Men mottagandet i USA har varit blandat. Många kritiker anser att filmen inte kommer i närheten av tidigare Ridley Scott-filmer som "Gladiator" och "Black hawk down". Andra menar att den jordanska säkerhetstjänsten framställs i ett förskönande ljus.

Mer läsning

Annons