Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dibbas överklagan kostar skattebetalarna en halv miljon

Mycket talar just nu för att hindren är undanröjda för att det ännu inte färdigbildade bolaget Elefantberget AB får köpa Hammarstrands slalombacke med tillhörande byggnader och skidspårsmark av Ragunda kommun.

Nu har Förvaltningsrätten i Härnösand avkunnat en dom som ger klartecken för affären.

Som i praktiken blir ett år fördröjd och 460 000 kronor dyrare än kommunen tänkt sig.

Detta till följd av att det kommunala beslutet att sälja anläggningen överklagades av privatpersonen Eija Dibba, Pålgård, mera känd som vänsterpolitiker i Ragunda kommun.

I de förberedda köpehandlingarna stod det klart att Elefantberget AB, ägt av Östersunds VM-sprintmästare på längdskidor, Mats Larsson, tillsammans med Ulf Müller, ägare av Hotell Hammarstrand, och Stefan Thomson, Piteå, skulle få köpa hela anläggningen för 250 000 kronor samt att kommunen därefter skulle utge 500 000 kronor per år i fem år i driftbidrag.

Beslutet togs i fullmäktige i juni och allt andades frid och fröjd.

Fram till överklagandet, vill säga.

I och med överklagandet stod det klart att förvaltningsrättens hantering skulle dra ut så långt på tiden att de nya ägarna inte skulle kunna starta sin verksamhet i rimlig tid inför vintersäsongen och genomföra en rad planerade investeringar och åtgärder i backen.

Lösningen blev att kommunen nu tvingats arrendera ut backen till Elefantberget AB under ett år och betala 960 000 kronor för detta, ett belopp som inkluderar ett driftbidragsbelopp om 500 000 kronor.

– Det här var enda lösningen, säger Ragunda kommuns näringslivsutvecklare Anders Blomberg.

– Om bolaget inte äger anläggningen kan de varken belåna den eller ens fälla träd på den.

Om ingen överklagar Förvaltningsrättens dom inom tre veckor kan affären mellan kommunen och Elefantberget AB genomföras.

$1

De nya ägarna har dock ingen möjlighet att göra annat än att skjuta upp alla planerade åtgärder fram till i sommar.