Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Diarréutbrottet på sjukhuset var ingen epidemi

För drygt en vecka sedan varnade Östersunds sjukhus för ett diarréutbrott.

Analyser av prover på tarmbakterien Clostridium difficile har skickats för analys. Nu har svaren kommit och det visar sig att det inte handlar om något utbrott på Östersunds sjukhus, vilket de ansvariga experterna på sjukhuset först befarade.

Provsvaren visar att det handlar om olika stammar av bakterien.

"Det pekar på att vi inte har en epidemi, hade vi haft det så hade det handlat om samma stam. Smittskyddsläkare Micael Widerström vill dock betona att det handlar om för litet underlag i nuläget för att vara helt säker, och att vi alltså även fortsättningsvis har en ökad provtagning och typning, samt att de extra strikta städ- och hygienrutiner som införts fortsätter gälla även den närmaste tiden", skriver landstinget i ett pressmeddelande.

Det här är Clostridium difficile:

"Det är en bakterie i tarmen som kan växa till och orsaka tarmkatarr i samband med antibiotikabehandling. Symptomen är vanligtvis lindriga – diarré – men kan ibland bli allvarliga och då orsaka bland annat vätskebrist. Bakterien smittar dels från miljön, exempelvis en dåligt rengjord toalett, och dels mellan människor" (Källa: Jämtlands läns Landsting)