Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Diarréutbrott på Östersunds sjukhus

Tarmbakterien Clostridium difficile som ligger bakom utbrottet i Östersund. Det är samma typ av bakterie som ledde till två dödsfall i Växjö förra veckan.

En ökning av antalet fall med bakterien Clostridium difficile har noterats inom sjukvården i Östersund.

– Vi kan konstatera att vi har betydligt fler fall än normalt. De allra flesta är patienter inom Centrum för medicinska specialiteter, men eftersom det är där de flesta patienter med tarmproblem vårdas så är det i sig inget onormalt, säger smittskyddsläkare Micael Widerström.

Tarmbakterien Clostridium difficile kan, i samband med antibiotikabehandling, växa till sig och leda till tarmkatarr. Bakterien smittar bland annat via smutsiga miljöer, exempelvis en dåligt rengjord toalett, och mellan människor.

– Vi utgår från att det kan vara spridning på sjukhuset, det är därför vi har tagit tag i det här, säger Micael Widerström.

Kan spridningen bero på dålig hygien på sjukhuset?

– Vi har inte några sådana indikationer på att det har varit några fel, säger Micael Widerström.

Han berättar att det bland annat handlar om hur man tvättar händerna efter att man varit hos en patient och hur stor tillgång på enkelrum som finns för diarrépatienter.

I januari är det större belastning och personalen kanske inte har samma tid för rutinerna berättar Micael Widerström.

– Är man stressad kanske man inte hinner med alla rutinsaker som man borde göra. Det handlar mycket om tillgång till personal och tillgång till städmöjligheter, säger Micael Widerström.

Symptomen är oftast lindriga, exempelvis diarré. Men ibland när inflammationen blir värre kan symptom som feber, buksmärtor och frekventa diarréer uppstå.

I förra veckan spred sig samma typ av bakterie på Växjö sjukhus och det ledde till att två människor avled.

– Det är samma typ av bakterie, men om det är en exakt likadan bakterie vet vi inte, säger Micael Widerström till Länstidningen.

Prover är nu skickade på analys för att få reda på utbredning och omfattning, svar väntas i slutet av nästa vecka.