Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Diabetes drabbar hjärtat

Allt fler människor i världen får diabetes. I Sverige har minst 365 000 personer diabetes, varav ungefär 5 000 personer bara i Jämtland.

Vad många inte vet är att två av tre som har typ 2-diabetes kommer att drabbas av hjärt-kärlsjukdom. Diabetes drabbar hjärtat.

"Min mamma hade typ 2-diabetes och att jag hade en ärftlig benägenhet slog mig ganska snabbt. Men det var ändå något av en chock".

Så beskriver en man sin reaktion när han fick veta att han hade diabetes på sjukhuset efter en hjärtinfarkt. Detta är inte ovanligt – diabetes är en sjukdom som smyger sig på och det första symptomet kan vara just en hjärtinfarkt. Två av tre personer som får en hjärtinfarkt har typ 2-diabetes eller nedsatt glukostolerans utan att veta om det. Många av riskfaktorerna för typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdom är desamma, som övervikt, stress och rökning. Ändå förklarar det inte hela sambandet. Forskarna vet inte riktigt varför diabetes ökar risken för exempelvis hjärtinfarkt och stroke. En möjlig förklaring är att högt blodsocker påverkar och skadar kärlen. Det finns många obesvarade frågor och vi behöver mer forskning om sambandet för att få svar. Men vi vet att diabetes drabbar hjärtat.

Flera internationella studier visar att personer i riskzonen för typ 2-diabetes kan halvera risken enbart med fysisk aktivitet och kostförändring. Möjligheterna att förhindra insjuknande är goda, om man vet vilka som riskerar att drabbas.

Det här försöker forskarna ta reda på, bland annat genom den stora studien SCAPIS som drivs av Hjärt-Lungfonden.

I studien kartläggs riskerna hos 30 000 svenskar i en världsunik kunskapsbank. SCAPIS är en möjlighet att bättre förstå kopplingen mellan sjukdomarna, men det behövs fler. Hjärt-Lungfonden ska starta en kampanj för att lyfta sambandet mellan diabetes och hjärt-kärlsjukdom och samla in pengar till forskning. Svenska folkets gåvor har genom åren bidragit till fantastiska forskningsgenombrott. Sedan Hjärt-Lungfonden startade för 110 år sedan har forskningen givit oss pacemakern, hjärt-lungmaskinen och bypassoperationen – framsteg som har räddat tusentals liv.

Nu behöver vi förstå mer om hur diabetes och hjärt-kärlsjukdomar hänger ihop. Diabetes drabbar alltför många hjärtan. Det tänker vi göra något åt.

Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden

Anna Norhammar, Hjärt-Lungfondens forskare och docent i kardiologi

Jan Nilsson, ordförande i Hjärt-Lungfondens Forskningsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel