Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dexter slank ur vargens käft

Hunden Dexter hade änglavakt i lördags, eller var det husse som räddade honom ur vargens käft. Efter ett rejält slagsmål med den övermäktiga motståndaren klarade sig Dexter undan med två bitsår på låren.

Som så många gånger förr begav sig Christer Hansson ut med sin jämthund Dexter för att jaga älg i lördags morse. Hansson jagar drygt två mil sydost om Lillhärdal. Det som skulle bli en vanlig jaktdag blev dock en mardröm.

– Dexter hade varit ute på ett längre sök men var på väg tillbaka mot mig, berättar Christer Hansson som höll koll på sin hundpejl.

När Dexter var cirka 700 meter från sin husse gjorde han en tvärsväng enligt pejlutrustningen.

– Sen hörde jag ett skrik som jag aldrig kommer att glömma. Det satte i gång ett rejält slagsmål och jag förstod direkt vad som höll på att hända. Skriket tog aldrig slut och jag såg bilder framför mig på vargätna hundar, säger Hansson som genast sprang mot platsen för att om möjligt undsätta sin jaktkamrat.

Hansson sprang och samtidigt skrek han så högt han kunde.

– Jag stannade även till och sköt två skott för att försöka skrämma vargen.

Ytterligare en jägare hade en hund på väg mot platsen och då han fått höra vad som höll på att hända avlossade även han ett skott varpå hans hund vände.

– När jag har drygt 200 meter kvar har slagsmålet dött ut och jag ser något röra sig ute på en myr, det var Dexter, berättar Christer Hansson som blev väldigt glad av att se sin hund vara vid liv.

– Det tändes ju ett litet hopp om att han skulle kunna klara sig men det var dryga metrar kvar innan jag var framme.

När Christer kom fram till Dexter hittade han inga synliga sår men hunden var sig inte lik.

– Han var i chock, jag höll inte ens på att kunna bära med honom till bilen. När vi kom till bilen började han blöda från ena låret och inne i bilen började Dexter blöda även från det andra.

Resan gick då raka spåret till veterinärstationen i Hede där Dexters sår syddes.

I dag, måndag, mår Dexter efter omständigheterna ganska bra. Älgjakten är dock över för det här året.

– Om han blir som vanligt igen så kommer vi att jaga igen nästa år. Visst finns det ju en risk för en ny vargattack men jag har ju jagat i det området hela mitt liv och det skulle kännas väldigt konstigt att inte kunna göra det igen, säger Hansson.