Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Detta med proportioner

Förra veckans avgjort mest uppmärksammade lokala nyhet var den stackars älgen på Storsjöns is.

Annons

Finns det något som smärtar mer än djur som far illa? Ja, människor som far illa. Jag tänker inte spä på kritiken mot den misslyckade avlivningsinsatsen, det mesta har redan blivit sagt. Däremot funderar jag över proportionerna.

Nyligen föll domen i det uppmärksammade ”campingmålet”. En kvinna har dött i en stuga på Östersunds camping och när kroppen besiktas upptäcks svåra stickskador i hennes underliv (kvinnans sambo åtalas och fälls sedermera för underlivsskadorna, men frias från att ha vållat hennes död). När polisen kommer till stugan spärrar man inte av området. Först dagar senare – efter att vaktmästare städat stugan ren – genomförs en brottsplatsundersökning som naturligtvis inte ger något av värde.

Efter en anmälan från Djurens rätt ligger den skadeskjutna älgen nu på justitieombudsmannens (JO) bord. Som vän av någon slags ordning undrar man: Om en misslyckad älgjakt kan bli ett fall för JO, hur ska vi då betrakta polisens icke-agerande i samband med dödsfallet på Östersunds camping? Vad är värst, en sönderskjuten älg eller sönderskuren kvinna?