Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Detta liknar högerpolitik snarare än storstadsproblem

En av påläggskalvarna inom Stockholms socialdemokrati är Ilija Batljan, tidigare framgångrikt s-kommunalråd i Nynäshamn och nu ledande sosse i Stockholms läns landsting, där Socialdemokraterna gjorde ett katastrofval. Det är knappast Batljans fel även om Batljan i valrörelsen stod för en märklig blunder i form av Butlerförslaget – ett inte helt genomtänkt försök att underlätta för stressade storstadsbor att lösa det som kallas livspusslet, något som inte stärkte bilden av sossarna som ett verkligt politiskt alternativ.

I en artikel i Veckans Affärer kallar han sig nu folkhemssosse, samtidigt som han går till kraftfull attack mot det rödgröna samarbetet, som han trots det inte vill avveckla när det nu gått så långt. Samtidigt som han säger sig förorda en återgång till partiets ideologiska rötter, så går han till attack mot både förslagen till förmögenhetsskatt och fastighetsskatt. Jag instämmer helt i en kritik som säger att det var dumt och otaktiskt att inte ha färdiga förslag. Men de välbeställda måste bidra mer.

Batljan berömmer sen finansminister Anders Borg (M) för dennes skicklighet – det de flesta sossar kallar passivitet. Han berömmer de borgerligas regeringsduglighet, samtidigt som han säger att välfärdssystemet håller på att vittra sönder. Är det något det pekar på, så inte är det regeringsduglighet. Han kritiserar debatten om den raserade sjukförsäkringen för att ha handlat om enskilda fall utan att ett nytt system presenterats. Vad var det för fel på det som nu rivits? Han beskriver den rödgröna kärnkraftsöverenskommelsen som om den inte vore pragmatisk. Det unika med den är ju att Miljöpartiet gått med på den tidigare s-regeringens politik!

Batljan framställer sig som en företrädare för storstadens Socialdemokrater. Om det är sant har Socialdemokraterna stora problem att se fram emot. Jag ser i stället Batljan som en predikant för en socialdemokratisk högerlinje som om den följs leder partiet allt längre från att i väljarnas ögon bli ett alternativ till det tvåtredjedelssamhälle de borgerliga nu skapar.