Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det vita bandet

Bio Regina

Originaltitel: Das weisse band

Genre: Drama

Premiär: 18 december 2009

Med: Christian Friedel, Maria-Victoria Dragus, Rainer Bock med flera

Regi: Michael Haneke

Speltid: 2 tim 25 min

Censur: 11 år

Betyg: 3

Annons

Achtung! Tystnad! Der Filmmeister Michael Haneke ska nu förklara nazismens uppkomst.

Der Filmmeister harklar sig, talar och säger sålunda: ”Man var elak mot barnen, levde i en feodal halvdiktatur och lyssnade för mycket på kyrkan”.

Ah! Applådåskor! Buketter av kritikerrosor och Guldpalmer! Europeiska filmpriser!

Men, ursäkta und förlåt, Der Herr Filmmeister... Elak mot barnen, feodalism och kyrkan... Så var det ju i precis hela världen vid förra sekelskiftet. Så varför var det just i Tyskland som..?

Ach nein. Der Filmmeister har redan lämnat byggnaden, ständigt i rörelse, ständigt på väg att göra nästa film som ska förklara något annat evigt mysterium.

”Det vita bandet” är en på många sätt kompetent film. Men den är, som vi redan sett, en teorikoloss på banalitetens lerfötter vars förklaringsmodeller ligger på ”Lorry”-nivå: ”Wir haben keine Lokaaal!”

Är det dialogen? Nej, den är är ostringent, ofta innehållslös och gör filmen minst en halvtimme för lång. Fotot? Visserligen stramt vackert men aldrig i närheten av överväldigande. Intrigen? Nej, filmens bärande gåta ids Haneke inte ens lösa. Det nyskapande persongalleriet? Tillåt mig skratta: De onda i dramat är – liksom de onda i dramat varit sedan 1920-talet – godsherren, förvaltaren, den perverse läkaren och prästen (som Haneke dessutom piratkopierat från ”Fanny och Alexander”).

Haneke dyrkas i brist på äkta mästare. Det vore väl elakt att kalla honom ett beläte. Men som b-mästare kvalar han in, mer än väl.

Annons