Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det vill vi på landsbygden

Landsbygden är en bra bit av Sverige. Bra i dubbel bemärkelse.

Annons

Bra, därför att här finns det livskvalitet. Bra, därför att landsbygden är en stor del av vårt land. Men visst behövs bättre villkor och valmöjligheter för oss som bor på landsbygden. Alliansregeringen har genomfört med än 150 positiva åtgärder för att hela Sverige ska leva. Men mer finns att göra. Ett viktigt forum att ta upp dessa frågor är nu på landsbygdsriksdagen i Sunne, som arrangeras av ”Hela Sverige ska leva”.

Maud Olofsson har fått förtroendet att öppna landsbygdsriksdagen, säkert beroende på att Centerpartiet är det parti som beslutsamt och bäveraktigt, i stort som smått jobbar för landsbygdens bästa.

Näringsministern kommer att presentera en rapport ”I världens mitt” som handlar om frihet att välja och rätten att kunna förverkliga sina drömmar. Vem man än är och var man bor. Valfriheten ska synas bland annat i vården, i arbetslivet och i skolan.

Centerpartiet föreslår självstyrande skolor. Det är en spännande idé som många föräldrar säkert nappar på. Många efterfrågar också bättre förutsättningar att jobba och att driva företag. Det är något som Centerpartiet också jobbar för. Vi vill att tjänstemomsen sänks, att det blir billigare att anställa och att det finns riskvilligt kapital.

Men högst upp på landsbygdsbornas önskelista står nog en väl fungerande infrastruktur. Vägar, järnvägar, IT, allt som har med kommunikation att göra. På landet är bilen en överlevnadsfråga. Därför går det inte att överbeskatta användningen av den. Något som Miljöpartiet vill, med sitt förslag om att höja bensinpriset med två kronor per liter och att införa en kilometerskatt. Centerpartiet vill underlätta för de bilburna även här.  

Vi fortsätter att satsa stort på det finmaskiga vägnätet. Vi vill också släppa loss landsbygdens klimatentreprenörer. De har kunskap och erfarenhet att bygga vidare på. Om det så gäller satsningar på vindkraft eller bioenergi

Apropå att släppa loss landsbygdens kraft. Genom projektet ”Sverige - det nya matlandet”, som Centerpartiet lanserat, kan de gröna näringarna och turismen skapa fördelar som kommer alla till del. Visst låter det som en riktigt god idé!

Carina Zetterström,  Carina Asplund,  Marianne Larm-Svensson,  Mikael

Westin,  Eva Hellstrand,  Mikaela Munck,  Yngve Hamberg,  Hanna Wagenius,  Bernt Söderman

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel