Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det vill LO i EU

Den 25 maj är det val till Europaparlamentet, något som förhoppningsvis alla redan vet. Det pratas väldigt mycket om de problem som finns i Europa och det är inget man ska negligera, det är oerhört allvarligt och det slår framför allt mot oss unga på olika sätt. De senaste 15 åren har Europaparlamentet dominerats av högern, vilket bland annat inneburit 6 miljoner ungdomar i dag är arbetslösa. Samtidigt har populistiska och främlingsfientliga partier fått tagit plats. Vi vet också att en stor andel av de unga som har jobb, arbetar under otrygga anställningsformer och med dåliga villkor. Därför lägger vi inom LO: s regionala ungdomskommitté fokus på alla de positiva faktorer som skulle kunna bidra till att alla unga får en bättre start in i arbetslivet. Vi lever inte bara för att arbeta, utan arbetar också för att kunna leva så måste vi också ha goda förutsättningar. Nu är det dags att pröva en annan väg.

Vi säger att framför allt måste vi börja med att förstärka möjligheterna till utbildning, som till exempel fler platser inom Universitet och yrkeshögskolor med mera. Vi vill också införa en ungdomsgaranti på EU-nivå, där ingen ung ska behöva vara arbetslös längre än 90 dagar, utan att en åtgärd sätts in. Något som också skulle vara positivt för EU:s alla unga vore att förbättra möjligheten till att förena arbete med utbildning. Vi menar också att tryggheten som funnits i den svenska modellen, som inneburit en trygghet från vaggan till graven, måste kunna garanteras i Sverige. Därför vänder vi oss emot den politik som bedrivs nu på EU-nivå, som innebär att fackens möjligheter att verka, är hotade. Det går sig heller inte att spara sig ur ekonomiska kriser, utan vi vet att det mest effektiva sättet att komma ur en kris är att satsa på människorna, satsa på jobben och satsa på utbildning, det kommer att innebära en vändning av den ekonomiska utvecklingen.

Valet till Europaparlamentet kommer att handla om våra jobb, vår arbetsmiljö, om jämställdhet, om svenska löner och avtal ska gälla i Sverige för alla som jobbar här. Valet kommer också handla om ifall tillgång till rent vatten och toalett ska vara en mänsklig rättighet, eller inte. Det handlar inte om de andra, det handlar om dig och mig och vår framtid.

Se nu till att rösta för att den nya generationen också ska få en bra start in i arbetslivet.

Regionala ungdomskommittén, LO-distriktet i Mellersta Norrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel