Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det verkliga hotet mot demokratin

Det börjar lugna ner sig i Visby nu, efter att staden i över en vecka varit invaderad av politiker, media, lobbyorganisationer och en liten grupp helt vanliga intresserade. Almedalsveckans syfte är att samla alla Sveriges samhällsdebatter på ett och samma ställe, i sann demokratisk anda, med ledord som "öppenhet" och "tillgänglighet".

Årets Almedalsvecka inleddes med att Visbys kyrkklockor ringde för att varna för fara. Nazistiska Svenskarnas Parti (SvP) tågade nämligen genom staden. Så mycket för den "öppenheten". Även om Visbys kyrkklockor bara varnade för fara första dagen fortsatte nazisterna stryka runt gator och gränder hela veckan.

Socialdemokratiska riksdagsledamoten Arhe Hamednaca påhoppad av okända män som kallade honom djupt kränkande rasistiska ord. Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) och Fi-politikern Victoria Kawesa blev dödshotade på sociala medier av nazister från Svenska Motståndsrörelsen i publiken. Det blev även representanter från Expo och Svenska Kyrkan. Aisha Mussa Gaas, vice ordförande för Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund, blev även hon påhoppad och hotad av män med Svenskarnas Parti-jackor. Mona Sahlin (S) har blivit förfölj och bevakad av SvP. Påhoppen är många, anmälningar om olaga hot, hets mot folkgrupp och misshandel har inkommit till polisen.

Rasisternas och nazisternas närvaro på Almedalen tydliggör att den öppenhet som är veckans syfte kanske bara är tänkt att gälla vissa. För samma ögonblick som de rasistiska krafterna sveper in över Visby innebär det att en stor massa av människor utesluts, begränsas och hotas.

Den stora frågan i det här sammanhanget handlar om samhällets vilja och försök att göra något åt nazisterna. Det är inte rimligt att Svenskarnas Parti får demonstrationstillstånd under Almedalsveckan när alla vet vad de står för. Det är inte rimligt att rasistiska dödshot inte kommer leda till åtal eftersom de skett på Twitter. Det är inte rimligt att människor ska behöva vara rädda någonsin, och särskilt inte på en vecka vigd åt öppenhet och demokrati. Att polis och annan ordningsmakt inte verkar respektera detta är bedrövligt.

Det talas om yttrandefrihet. "I vårt demokratiska samhälle har till och med nazister rätt att uttala sig", säger många. Fast har nazister verkligen rätt att uttala sig, är då frågan? Har nazister rätt att demonstrera, ta plats, sprida skräck och oro? Nej. Det finns nämligen lagar som står över rätten att yttra sig. Lagar som handlar om människovärde, hets mot folkgrupper, trygghet för alla människor.

Demokratin och yttrandefriheten hotas inte av at nazister får utrymme att sprida sina budskap. Hotet mot demokratin är nazisterna. Det borde vara glasklart.