Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det våras för monarkin: gapa och svälj

På måndagskvällen visades parallellt två program om monarkin, på bästa sändningstid.

Jag tittade på TV4:s intervju (med stort I, enligt den febrige programledaren) med Daniel Westling och kronprinsessan Victoria och som vanligt i rojalistiska sammanhang var allt regisserat ner till det sista hårstrået i pannan. Samtalet var med andra ord lika tråkigt som P1:s sjöväderrapport (det blev aldrig mer spontant än att de tu fnissade lite och Victoria kysste Daniel på handen; en av kvällstidningarna noterade också att Victoria lade sin hand på Daniels lår, men det gick mig förbi).

Jag lägger ansvaret för den trista intervjun på den impotente utfrågaren som balanserade sin roll på en knivsegg. Ett tag funderade jag om han skulle kasta pappren i luften och euforiskt förklara sitt oreserverade stöd till kungahuset. TV4 kunde lyckligtvis undvika ett pressetiskt haveri, men det var nära …

Varför inte fråga Daniel Westling, som utifrånbetraktare, hur han ser på kritiken mot monarkin och dess minskade stöd? Hur fri i tanken är den blivande prinsessgemålen? Som ny representant för Sverige skulle det vara intressant att höra honom utveckla sin syn på ... ja, vad som helst egentligen, livet, världen utanför borggården, sin egen remarkabla klassresa.

En gång spetsades mina öron och det var när Daniel berättade hur han oroades över det ”utanförskap” som många människor känner. Men det blev aldrig mer än den sedvanliga tiraden.

Kungahuset måste vara den enda skattefinansierade institution – de får trots allt 60 miljoner årligen – som så enkelt slipper vanliga, raka journalistfrågor. Nej, jag menar inte att man ska bussa Janne Josefsson på Victoria och Daniel. Men en insisterande följdfråga som omväxling: Hur menar du egentligen, kan du utveckla? Något slags tuggmotstånd vore trevligt. Just nu är det bara att gapa och svälja.