Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det våras för broderierna

Broderiet blomstrar. På Jamtli öppnar en textil vårsalong på söndag och i dag, lördag, är det vernissage för Handlagets utställning på Svenssons ramar.

– Vi vill visa bredden av hur mycket broderi det är som pågår, säger Ingrid Aronsson när hon ringer upp för att berätta om fria broderigruppen Handlagets nya utställning på Svenssons ramar.

De är 19 i gruppen, 11 ställer ut på Svenssons ramar och 9 ur gruppen är antagna till Vårsalongen på Jamtli.

Hemslöjdskonsulenten Ingela Fredell blev inte förvånad över det stora intresset för vårsalongen som öppnar på söndag på Jamtli. Hon vet hur brett intresset för broderi är i länet. 83 verk skickades in och 55 har valts ut. Bredden är stor: broderade bh:ar, en inköpslista och blyertstunna landskapsstygn.

– Vi har valt utifrån helheten. Vissa har kanske inte varit så broderikunniga men haft ett starkt konstnärligt uttryck, andra har ett starkt hantverk och då har det vägt tungt bedömningen, säger Ingela Fredell som varit med i juryn.

Bidragen har varit anonyma för juryn men Ingela Fredell tycker att det är lätt att bilda sig en uppfattning om personen bakom verket utifrån stil och hantverkskicklighet.

– Temat var skapande broderi, inga färdiga broderisatser, det måste komma fritt ur fantasin, säger Maria Ahlström, utställningsproducent från Jamtli.

Utställningen består av tre delar. I första avdelningen huserar föreningen Broderiets vänner som fyller 20 år i år. – Det var tack vare att Broderiets vänner hade kontakt med Jamtli som det blev en vårsalong, säger Ingela Fredell.

De 35 medlemmarna träffas varannan vecka och broderar tillsammans. Det mesta som visas på utställningen är nyproducerat och många verk är kollektivt skapade.

– Föreningen skapades för att ta tillvara Jämtlandssömmen, sedan har vi blivit lite friare med åren, säger Birgitta Westlund.

Jämtlandssömmen är en kombination av flera tekniker där uttrycket är hämtat från jämtländska brodösen Anna Göransdotter. Broderade hattar svävar över workshopsoffan och på en säng vilar en kudde med mansnamn som brodöserna har positiv anknytning till.

I det innersta rummet finns fem verk av inbjudna konstnärer, två från länet: Anna Erlandsson tecknar en dagbok från en tur på längdskidor genom hela Finland längs ryska gränsen och Katarina Widegrens geometriska mönster gäckar ögat.

– Anna Hådell är the grand old lady, hon var konstnärlig ledar för Jämtslöjds textilateljé i Östersund under 50-talet, säger Ingela Fredell.

De fem skiljer sig mycket åt: Ulf Edbergs broderier för tankarna till modern seriekonst medan Anna Sjons Nilsson hämtar inspiration från kurbitsmåleriet och Lotta-Maja Öhmans "Grön amason" vill rädda världen med broderi och en fröslangbella.