Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det var klantigt uttryckt"

Kommunalrådet AnnSofie Andersson (S) ångrar sitt uttalande om att Melodifestivalen inte skulle passa Östersunds profil. Nu ska kulturen bli drivkraft för stadens utveckling.

Annons

Försöker Östersund medvetet ändra sin image nu?

– Ja, visst är det så. Det finns en insikt och vilja att ta sig an kulturen som politikområdet. Hur kan kulturen vara drivkraft för Östersunds utveckling och östersundarnas välmående? Kulturen har inte varit borta från agendan, men den har inte lyfts fram och prioriterats när vi pratat om investeringar.

Vad är det som fått er att tänka om?

– Ur min aspekt har all debatt och engagemang kring kulturen och kunskapen om att kulturen kan vara en drivkraft i en stads attraktivitet både för oss som bor här och andra, varit viktig.

– Men det är också så att det inte bara är en del som gör Östersund attraktivt och man behöver inte alltid ställa saker mot varandra. Debatten har ofta handlat om att det byggs för idrotten, men samtidigt kan vi konstatera att om vi inte hade byggt en arena så hade vi inte haft någonstans att arrangera Melodifestivalen. Det tror jag att man måste prata om när vi pratar byggnader. De är bara skal. Det är ju människorna som gör innehållet och upplevelsen. 2007 lade vi en post för kulturdriven näringslivsutveckling där vi ställde frågan om hur vi skulle kunna se kulturen som en viktig näringsgren. Så resan har varit lång när det kommer till frågan om vad Östersund ska stå för och erbjuda.

Har ni känt pressen från kulturarbetarna och medborgarna?

– Ja, absolut. Jag har tagit stort intryck från det jobb som Startskott har gjort, det vore helt fel att säga något annat. Vi påverkas också av olika opinioner och debatter och tittar också på andra kommuner och försöker lära av dem. Nu har vi kommit överens om att vi ska bygga den här konserthallen och det är klart att Melodifestivalen är stort för östersundarna, programmet har näst flest tittare efter Kalle Anka på julafton. Men jag tror också att ju mer pengar vi kan lägga på kulturarrangemang och barn i kulturskolan desto bättre. Det är där vi kan se de stora förändringarna och förbättringarna.

Ångrar du ditt uttalande om att Melodifestivalen inte skulle passa Östersunds profil?

– Ja, det ångrar jag. Det var klantigt uttryckt. Med facit i hand skulle jag bara ha konstaterat att det var en ickefråga eftersom vi varken hade lokal, arena eller förfrågan. Samtidigt är det intressant hur folk kan engagera sig i olika saker. Innan kommunstyrelsens möte, när det hade läckt om Melodifestivalen, så hade jag min mobiltelefon full av meddelanden från medborgare som ringt och talat in: "Snälla AnnSofie, säg inte nej!". Då blir jag både glad och betänksam. Glad för engagemanget men också betänksam, uppfattas jag verkligen så negativ?

Har Östersund råd att stå på två ben, både idrott och kultur?

– Ja, absolut. Det har vi.

Kommer du att gå på Melodifestivalen?

– Självklart! Om jag får tag på en biljett.