Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det var ett enda eldhav"

Storbranden slukade fem byggnader. En granne väcktes av brandinfernot.
– Det var ett enda eldhav, säger han.

Den lilla byn Brattbäcken i närheten av Hoting skakades av en dramatisk storbrand på onsdagskvällen. Larmet om branden kom in till SOS vid 22.30-tiden. Då brann det rejält i fem byggnader.

En granne som bor nära gården där det brann väcktes sent på kvällen.

– Jag tittade inte så noga på klockan, men den kan ha varit 23.30. Jag såg att det brann ordentligt. Man blir alldeles chockad när man ser en sådan eldsvåda, säger grannen.

På gården bodde en man i 60-årsåldern. En kvinna, som tidigare hade mycket kontakt med mannen, berättar att han hade varit på semester i Europa – men återvänt till Brattbäcken i början av den här veckan.

Under onsdagskvällen fick kvinnan ett telefonsamtal från sin syster, som också bor i byn.

– Hon berättade att det brann för fullt på gården, säger kvinnan.

Enligt vittnesuppgifter startade branden i mannens bostad. Därefter spred den sig till ett mindre garage och två gäststugor.

– Sedan hade någon sett att hans bil åkte upp till huset ovanför gården. Sedan började det brinna. Jag har inte sovit något i natt, säger kvinnan.

Ett av husen ligger några hundra meter från resten av gården. Mannen som bodde där saknades när polisen kom dit.

– Polispatrullen som kom till platsen påbörjade en sökning efter den försvunne mannen. De anträffade honom avliden i en bil ungefär 500 meter från en av de brandhärjade byggnaderna, säger Per Thelin från Jämtlandspolisen.

17 personer från räddningstjänsterna i Strömsund, Hoting och Dorotea bekämpade elden. En förundersökning angående mordbrand öppnades av polisen.

– Den startades därför att det enligt räddningsledaren vid branden fanns en spridningsrisk för branden. Men förundersökningen i ärendet kommer läggas ner efter dokumentation eftersom den brottsmisstänkte är avliden, säger Per Thelin.