Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det turbulenta konståret 2008 – här är årets ...

/
  • Flitigaste. Fotografen Lennart Jonasson har i år kommit med fotoboken “Wild Cards”, haft en stor utställning  i Östersund och tre i Stockholm. Allt inom loppet av sex månader.Foto: Håkan Luthman
  • STÖRSTa. – Inget slår Ingrid Roth i storformat på vepan ovanpå Storsjöteatern i våras. Och sedan fick hon LT:s kulturpris och en bok om henne kommer till våren. FOTO: HÅKAN LUTHMAN
  • KULTURTAnt. Ewa Carlssons och Don Bays innehållsrika utställning ”Please Be Seated” på Galleri S innebar samtidigt en comeback för kulturtanten.Foto: Henrik Flygare
  • Jobb-Bytare.  Lars Bolin – Från galleriägare till konsthallschef till galleriägare till konsthallskonsult och allt på mindre än ett år – vad händer 2009?Foto: Ulrika Andersson

Annons

Vilket konstår 2008 har varit i länet !

Färgfabriken gjorde storslagen entré. De kom som en vind om våren med ett oslagbart släptåg av gycklare och gamle mediadomptören och Sex Pistols-managern Malcolm McLaren i täten. Och den som kan sin ”The Great Rock & Roll Swindle” borde väl redan där ha anat vad som komma skulle. Den filmen om Sex Pistols karriär innehåller det mesta av det som sedan händer runt Färgfabriken Norr.

Här kommer en sammanfattning av detta turbulenta år. Mest om konst och lite om annat också.

Här är Årets:

– ”Teleport Färgfabriken” på Färgfabriken Norr som lockade 30 000 besökare.

– Lars Lerin på Waldemarsudde – ingen annan målar som han och kan skapa akvareller i sådant storformat. En hyreshuslänga i Munkfors i gråväder kan locka tusentals att bara stå och titta på målningen av ett hus de annars inte skulle se.

– Thomas Qvarsebos kör försvann från Stortorget i och med bygget och dök sedan upp i annan form hos Galleri S. Nu vill vi ha tillbaka både kör och musik.

– Vilken underbara americana-yra med Kris Kristoffersson, Mark Olson och Drive-By Truckers. Vilka låtar, vilka berättelser, vilken stämning.

– Hello Saferides ”X Telling Me About The Loss Of A Dear Friend, At Age 16”. Sandra Lövs båda HS-videor är så bra.

– Fotografen Lennart Jonasson har i år kommit med fotoboken “Wild Cards”, haft stor utställning på Clarion Grand i Östersund, på Kulturhusets terrass, på Hotell Clarion Stockholm och på Operakällaren i Stockholm. Allt inom loppet av sex månader.

– Susanna Bäckströms märkliga kroki i metall på Galleri Tängtorpet. Så stilfullt och så skickligt att man bara står och häpnar över dessa pennstreck av metall.

– Från galleriägare till konsthallschef till galleriägare till konsthallskonsult och allt på mindre än ett år – vad händer 2009?

– Ewa Carlssons och Don Bays innehållsrika utställning ”Please Be Seated” på Galleri S innebar samtidigt en comeback för kulturtanten.

– Björn Gidlund och Peter Lucas Erixon bjöd på skön musik och skön poesi på både Länsbiblioteket, på Storsjöyran och på cd.

– Färgfabrikens Jan Åman är känd för sin enorma förmåga att fixa pengar till kulturen. 2008 var året då den förmågan att fixa pengar visade sig omfatta även annat än kulturen. Men samtidigt är det tydligt att hela Färgfabriken borde ha haft en bättre koll på sin ekonomi. Det är trist när något riktigt bra kommer i skymundan för något mindre bra.

– Leif Petterson ”LP” på Galleri Remi visade upp stora mästerliga kolteckningar med en slags barndomsmotiv som man verkligen minns.

– Med ”Vädermannen” skrev Ulf Lundell sin absolut bästa roman på 30 år.

– ”Tänd mörkret” Denna storslagna hyllning av den inkorrekta kreativiteten mellan 1975 och 1985 på Jamtli visar vad mycket som kan hända om människor bryter mot normer och väljer egna vägar. Och allt som innehåller konstkrönikan store favorit Carsten Regild är värt en extra hyllning.

– Ilona Benczédi lämnade Östersund och länet efter ett par decennier. Hennes närgångna och humoristiska skulpturer är verkligen älskade. Och så fick hon LT:s kulturpris också.

– Galan med Christina Kjellsson, Björn Gidlund och Mikael Eklöv på Gamla tingshuset – Jämtland både kan och vill !

– Äntligen var Eric Bibb på plats på Östersunds Bluesfestival och så bra det blev.

– Rådhuset förstås. Först dominerande roll i starka filmen ”Varg” och sedan åter med i filmatiseringen av Stieg Larsson-trilogin. Och framför allt det helt underbart magiska ljus och ljudspelet på fasaden under Skidskytte-VM. Östersunds största kändis.

– Ombyggnaden av Stortorget. Det blir säkert fint. Men det kostar massor och är det verkligen det vi behöver? Och hur många kommer att skada sig på grund av nivåskillnaderna under välbesökta Yran-konserter och presidenttal?

– men fanns det verkligen någon som på allvar trodde att den skulle bli av ?

– Länsförsäkringar ovanpå teatern. Har svårt att bestämma mig vad jag tycker. Men det känns fascinerande och lite overkligt med den lysande kuben.

– Ljussättningen och ljusspelen under Skidskytte-VM var en stor succé och öppnade många ögon för vad man kan göra med ljus.

– Inget slår Ingrid Roth i storformat på vepan ovanpå Storsjöteatern i våras. Och sedan fick hon LT:s kulturpris och en bok om henne kommer till våren.

– 102 karpar simmar runt i en strålkastarbelyst bassäng i Färgfabriken Norrs lokaler. Det kallas installation. Det heter ”Taptim”, det har skapats av Fredrik Wretman och det är antagligen det märkligaste i konstväg Östersund upplevt någonsin. Pröva själv.

– Det gamla paret Åge Aleksandersen och Mikael Wiehe släppte en kombinerad cd och dvd på sin gemensamma akustiska turné från i våras. Så bra och så enkelt.

– Ett riktigt Gott Nytt År önskas alla läsare av konstkrönikan. Vi kommer tillbaka 2009!

Fotnot: Den som ordnar utställningar under våren får gärna mejla in sina program snarast till:

Mer läsning

Annons